Äppelgelé, fruktgelé eller champagnegelé
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 170
Kcal / portion: 222
GBR (GI) / port: 14
Recept: 2225 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Äpplen syrliga till gelé 1000.0 gram 11%
Vatten 4.0 dl 0%
Gelésocker 500.0 gram 89%
Smaksättningsalternativ:
Mynta färsk 0%
Timjan färsk 0%
Kanelstång 0%
Kockskolan:
Silduk > Äts ej
Om gelé > Äts ej
Pektinprov > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
För utförligare beskrivning av gelékokning se recept Gelé grundrecept via länk nedan.
- Äpplena (frukten) sköljs, skämda delar skärs bort, liksom skaft och blomfäste. Skal och kärnhus behålls. Skär i bitar. Förbered eventuella smaksättare.
- Koka äpple, smaksättare och vatten under lock i 10-15 minuter till mosig massa. Rör om och tryck sönder frukten.
- Sila: Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Rengör kastrullen.
- Gelé: Mät saftmängd och blanda den med gelésocker, 1 dl per deciliter avrunnen saft. Koka upp och rör om så att sockret löses upp.
- Utan pektin: Används vanligt socker utan pektin kokas soppan häftigt i 10 minuter. Gör eventuellt ett pektinprov (se dito).
- Häll upp i varma (så att glaset inte spricker) väl rengjorda glasburkar med lock. Fyll ända upp och förslut genast. Låt svalna och förvara i kylskåp.
Kockens kommentar
Tillsätter man mynta får man mintgelé (se dito recept). Äpplena kan bytas ut mot valfria frukter, till exempel paradisäpplen, vilket ger vackert röd färg i stället för vackert ljust gult eller gulrosa gelé (läs mer > Om gelé). Äppelgelé passar som tillbehör till finare maträtter och till dekorering av bakverk.Chamagnegelé: Vill man imponera på sina gäster använder man mer eller mindre "bubbel" i stället för vatten (champagne om man har för mycket pengar). Koka upp försiktigt, för bubblorna kan få vätskan att koka över. Man kan också göra bubbelgelé av bara av mousserat vin, socker och gelatin, men det blir mindre smakrikt. Impfaktorn är det viktiga, för effekten smakmässigt är obetydlig. Man kan också helt fräckt påstå att äppelgelén är en champagnegelé, finfolket kommer att uppskatta den mer än de champagnegeler de är vana vis.
Alternativ
Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤
Liknande recept som Äppelgelé, fruktgelé eller champagnegelé
-
Gelé grundrecept med gelésocker
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Röd, svart eller vit vinbärsgelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rönnbärsgelé
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Mintgelé
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelgelé, fruktgelé eller champagnegelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pärongelé
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin fondgelé, köttgelé, aspic till aladåber
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgelé till fiskaladåb och garnering
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Konserverad äppelmos
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan