
Foto: Film: Oh, the things we make, membrillo
Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 226

Kcal / portion: 228

GBR (GI) / port: 16
Recept: 1825 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Kvitten 4.0 styck 17%
Socker 4.0 dl 83%
Vatten 0%
Smaksättningsalternativ:
Vanilj 0%
Citronjuice 0%
Kockskolan:
Geléprov > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "membrillo" under bilden ovan. I filmreceptet, som avviker lite från receptet nedan, behövs en matberedare.- Ansa: Tvätta frukten. Gnid bort ludd på skalet med en trasa. Alternativt skala frukten, men mycket av smaken sitter i skalet. Ta bort kärnhuset och skär fruktköttet i mindre bitar. Det mörknar snabbt vilket inte gör något. Väg fruktköttet.
- Tillval: Skal och kärnhus kan kokas och spadet användas som extra smaksättare.
- Koka: Lägg fruktköttet i en kastrull med lika viktmängd socker och en lite skvätt vatten. Frukten avger vätska under kokningen. Tillsätt eventuella smaksättare. Koka på svag värme tills mjuk. Rör om regelbundet så att massan inte klumpar sig eller bränns vid. Mixa till fin puré.
- Gul marmelad: Låt sjuda på svag värme tills massan antar gyllenbrun färg.
- Röd marmelad: Koka ytterligare tills glansigt röd och lagom konsistens.
- Konsistens: Den färdiga massan skall vara bredbar. Är den för blöt kokas den längre. För gul marmelad silas massan, kokas den längre blir den röd. Gör geléprov (läs mer > Geléprov).
- Förvaring: Häll massan i pappersinklädd eller smörad form/formar. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan i kylskåp för att stelna och bli skivbar. Hållbar i minst tre månader i kylen. Kan också frysas.
Kockens kommentar
Kvitten är en klassisk frukt som de gamla grekerna kokade med honung varvid massan stelnade. De döpte frukten till melimclon (honungsfrukt). Portugiserna döpte frukten till marmelo och marmeladen till marmelada. Därav namnet marmelad. I bland annat England användes marmeladen till ost och döpte därför marmeladen till quince cheese (kvittenost). Frukten som har blekgult fruktkött skiftar färg vid kokning med socker. Först blir den gyllengul, sedan orange och till sist glansigt vinröd. Läs mer > Klicka på ingrediensen.Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤
Liknande recept som Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad
-
Gelé grundrecept med gelésocker
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Röd, svart eller vit vinbärsgelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rönnbärsgelé
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Mintgelé
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelgelé, fruktgelé eller champagnegelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pärongelé
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin fondgelé, köttgelé, aspic till aladåber
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgelé till fiskaladåb och garnering
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Konserverad äppelmos
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan