Konserverad äppelmos

Foto: Arla ¤

Konserverad äppelmos

Lägg till ingredienser

Antal dl: 14

Äpple

1.0 

kilo

Vatten

1.0 

dl

Askorbinsyra

2.0 

krm

Strösocker

8.5 

dl

Natriumbensoat

2.5 

krm

 

Kockskolan:

 

Om äppelmos >

 

 

Passervagga >

 

 

Matkvarn >

 

 

Burk (glas) med lock

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 223

Kcal / portion: 259

GBR (GI) / port: 20

Recept: 3620 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 116 gram)

Ingredienser

Visa:

Äpple 1.0 kilo 11%

Vatten 1.0 dl 0%

Askorbinsyra 2.0 krm %

Strösocker 8.5 dl 89%

Natriumbensoat 2.5 krm %

 

Kockskolan:

Om äppelmos > Äts ej

Passervagga > Äts ej

Matkvarn > Äts ej

Burk (glas) med lock %

Tillagning

Man kan snabbt koka äppelmos för direktkonsumtion (inom några dagar), utan konserveringsmedel och med eller utan socker (se recept > Brun eller ljus färsk äppelmos). Har man många äpplen att ta hand om, till exempel fallfrukt, kan moset frysas eller konserveras. Moset kan vara opasserat lätt mosat med små bitar av frukten, eller fint mos passerat i passervagga eller kvarn med passeringstillsats.

  1. Förbered: Välj helst syrliga äpplen. Skölj frukten. Skär bort skadade delar, även bruna stötskadade delar. Frukt som inte passeras skalas och kärnhus tas bort, men får följa med om frukten passeras (ger mer smak och fastare konsistens). Skär i bitar och lägg tills vidare i vatten med askorbin­syra (1 krm/liter vatten) så att fruktköttet inte mörknar.
  2. Burkar med gummiring och lock skall vara väl rengjorda, helst doppade i kokande vatten innan fyllning.
  3. Socker: Till varje liter kokt mos tillsätts 5½ dl socker. För lättsockrad mos 1-1.5 dl/liter. Socker har konserverande effekt så minska inte på mängden vid konservering i burk. Lättsockrad eller osockrad mos måste frysas. Alternativt tillreder man en liten mängd färsk mos för direkkonsumtion som då kan vara osockrad. Sockret kan tillsättas i koket, men sker bäst i färdig mos.
  4. Koka äppelbitarna mjuka och mosiga på medel värme i lite vatten under omrörning. Det tar cirka 15 minuter. Tillsätt mer vatten vid behov så att det inte kokar torrt.
  5. I ugn: Har man stora mängder frukt är det enklare att tillaga i ugn 200°C. Lägg äppelbitarna på plåt med bakplåtspapper och täck med dito papper eller aluminiumfolie, för att inte frukten skall bli skinnig och torr. Låt stå tills frukten är helt mjuk, det tar 30-40 minuter.
  6. Passera: Moset kan passeras i passervagga, eller i matkvarn med passertillsats (se respektive). Saknas sådan mosar man så gott man kan för hand till exempel i ett pastasåll. Med två grytor på spisen kan passering ske utan väntetider.
  7. Tillsätt sedan askorbinsyra (1krm/L mos) utrört i lite av moset, för att inte moset skall mörkna.
  8. Förvara: Mos som fryses förpackas i fryspåsar och plattas till vilket är utrymmesbesparande, eller i plastburkar. Låt kallna innan de läggs in. Konservmos hälls på i väl rengjorda upp till två och försluts.

Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤

Liknande recept som Konserverad äppelmos