Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 66

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 3
Recept: 462 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Äpple syrligt 6.0 styck 58%
Strösocker 0.5 dl 41%
Kanel 1.0 tsk 1%
Vatten 1.0 dl 0%
Tillval:
Askorbinsyra 1.0 krm Äts ej
Citronjuice 1.0 msk Äts ej
Kockskolan:
Om äppelmos > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Skala, skär bort skadade delar och kärna ur äpplen. Skär i bitar.
- Tillval: Att moset blir brunt, beror på att äpplen mörknar snabbt (oxiderar). Vill man ha ljust mos läggs de skalade äpplen i vatten med askorbinsyra eller lite citronjuice (1 krm/L vatten, eller 1 msk citronjuice). Dessutom tillsätts askorbinsyra eller citron i det färdiga moset (1 krm/L mos, eller 1 msk citronjuice).
- Koka äpplen med vatten (1 dl/kg skuren frukt), socker (valfri mängd) och kanel på svag värme till lagom konsistens, cirka 10 minuter. Med fördel kokar man inte längre än att klumpar av äpplen fortfarande finns kvar.
- Rör om då och då, så att äpplena inte fastnar och blir brända i botten. Tillsätt mer vatten om så behövs, så att det inte kokar torrt.
- Moset har kort hållbarhet, en vecka i kylskåp. Moset kan frysas. Används som tillbehör till mat. Fungerar som mellanmål eller efterrätt med mjölk.
Kockens kommentar
För lång hållbarhet se recept > Konserverad äppelmos. Läs mer > Om äppelmos.
Passar till
Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤
Liknande recept som Brun eller ljus färsk äppelmos
-
Gelé grundrecept med gelésocker
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Röd, svart eller vit vinbärsgelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rönnbärsgelé
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Mintgelé
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelgelé, fruktgelé eller champagnegelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pärongelé
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin fondgelé, köttgelé, aspic till aladåber
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgelé till fiskaladåb och garnering
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Konserverad äppelmos
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan