Foto: Film: Dansukker, vibärssylt ¤
Röd, svart eller vit vinbärsgelé
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 274
Kcal / portion: 335
GBR (GI) / port: 42
Recept: 2682 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 67%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vinbär till gelé 2.0 liter 13%
Vinbär -700.0 gram -13%
Vatten 4.0 dl 0%
Strösocker 7.0 dl 99%
Alternativ:
Äpplen syrliga till gelé 500.0 gram Äts ej
Syltsocker 0%
Kockskolan:
Silduk > Äts ej
Såll > Äts ej
Pektinprov > Äts ej
Om gelé > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på Dansukker under bilden. För utförligare beskrivning av gelékokning se recept Gelé grundrecept via länk nedan.
- Bären bör vara lätt omogna för att bilda gelé utan tillsats av förtjockningsmedel. I annat fall behövs gelésocker eller tillsatt pektin (läs mer, klicka på respektive ingrediens). Mängden vatten skall vara lite mer (+33%) för svarta vinbär än för röda och vita bär. I standardreceptet 6 dl i stället för 4.
- Ansa: Bären behöver inte repas av från stjälkarna. Om blad medföljer gör inte heller något. Skölj i kallt vatten.
- Koka bär och vatten i 5-10 minuter. Rör om och mosa bären mot kastrullkanten.
- Sila: Häll upp i silduksställning (läs mer > Silduk). I brist på sådan kan finmaskigt såll användas. Låt självrinna i 30 minuter ner i en bunke. Rengör kastrullen.
- Gelé: Mät upp mängd saft och tillsätt 0,9 dl socker per dl saft. Koka upp saften och tillsätt socker. Rör om tills sockret lösts upp. Koka upp tills det kraftigt bubblar på utan.
- Geléprov: Ställ åt sidan cirka 5 minuter. Gör ett pektinprov (se länk i ingredienslistan). Koka om vid behov.
- Häll upp: Ta bort hinnan som bildats på ytan. Häll upp i väl rengjorda geléglas med tättslutande lock, ända upp till kanten. Förslut genast. Låt svalna och ställ kallt.
Kockens kommentar
Ordet gelé kommer från franskans gelée, som i sin tur kommer från latinets gelo med betydelsen "få att stelna". Läs mer > Om gelé.Vinbär -700 gram = den mängd som som silas bort.
Alternativ
Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤
Liknande recept som Röd, svart eller vit vinbärsgelé
-
Gelé grundrecept med gelésocker
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Röd, svart eller vit vinbärsgelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rönnbärsgelé
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Mintgelé
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelgelé, fruktgelé eller champagnegelé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pärongelé
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin fondgelé, köttgelé, aspic till aladåber
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgelé till fiskaladåb och garnering
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Konserverad äppelmos
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan