Röd, svart eller vit vinbärsgelé

Foto: Film: Dansukker, vibärssylt ¤

Röd, svart eller vit vinbärsgelé

Lägg till ingredienser

Antal dl: 15

Vinbär till gelé

2.0 

liter

Äpplen syrliga till gelé

500.0 

gram

Vatten

4.0 

dl

Strösocker

7.0 

dl

 

Alternativ:

 

Gelésocker

 

 

Pektin (pulver)

 

 

 

Kockskolan:

 

Silduk >

 

 

Såll >

 

 

Pektinprov >

 

 

Om gelé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 209

GBR (GI) / port: 11

Recept: 3138 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 126 gram)

Ingredienser

Visa:

Vinbär till gelé 2.0 liter 11%

Äpplen syrliga till gelé 500.0 gram 4%

Vatten 4.0 dl 0%

Strösocker 7.0 dl 85%

 

Alternativ:

Gelésocker 0%

Pektin (pulver) %

 

Kockskolan:

Silduk > Äts ej

Såll > Äts ej

Pektinprov > Äts ej

Om gelé > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på Dansukker under bilden. För utförligare beskrivning av gelékokning se recept Gelé grundrecept via länk nedan.

  1. Bären bör vara lätt omogna för att bilda gelé utan tillsats av förtjockningsmedel. I annat fall behövs gelésocker eller tillsatt pektin (läs mer, klicka på respektive ingrediens). Mängden vatten skall vara lite mer (+33%) för svarta vinbär än för röda och vita bär. I standardreceptet 6 dl i stället för 4.
  2. Ansa: Bären behöver inte repas av från stjälkarna. Om blad medföljer gör inte heller något. Skölj i kallt vatten.
  3. Koka bär och vatten i 5-10 minuter. Rör om och mosa bären mot kastrullkanten.
  4. Sila: Häll upp i silduksställning (läs mer > Silduk). I brist på sådan kan finmaskigt såll användas. Låt självrinna i 30 minuter ner i en bunke. Rengör kastrullen.
  5. Gelé: Mät upp mängd saft och tillsätt 0,9 dl socker per dl saft. Koka upp saften och tillsätt socker. Rör om tills sockret lösts upp. Koka upp tills det kraftigt bubblar på utan.
  6. Geléprov: Ställ åt sidan cirka 5 minuter. Gör ett pektinprov (se länk i ingredienslistan). Koka om vid behov.
  7. Häll upp: Ta bort hinnan som bildats på ytan. Häll upp i väl rengjorda geléglas med tättslutande lock, ända upp till kanten. Förslut genast. Låt svalna och ställ kallt.

Kockens kommentar

Ordet gelé kommer från franskans gelée, som i sin tur kommer från latinets gelo med betydelsen "få att stelna". Läs mer > Om gelé.

Alternativ

Gelé grundrecept

Rönnbärsgelé

Äppelgelé

Pärongelé

Mintgelé

Fler recept inom Gelé, fruktmos ¤

Liknande recept som Röd, svart eller vit vinbärsgelé