Gelé grundrecept med gelésocker

Foto: Dansukker ¤

Gelé grundrecept med gelésocker

Lägg till ingredienser

Antal dl: 10

Frukt el. bär till sylt

1.0 

kilo

Gelésocker

5.0 

dl

Vatten

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om gelé >

 

 

Geléprov >

 

 

Silduk >

 

 

Såll >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om paraffinering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 216

GBR (GI) / port: 13

Recept: 2156 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 128 gram)

Ingredienser

Visa:

Frukt el. bär till sylt 1.0 kilo 13%

Gelésocker 5.0 dl 87%

Vatten 4.0 dl 0%

 

Kockskolan:

Om gelé > Äts ej

Geléprov > Äts ej

Silduk > Äts ej

Såll > Äts ej

Så skummar man > %

Om paraffinering > Äts ej

Tillagning (1 tim )

 1. Frukt och bär: Syrlig, lätt omogen frukt och bär med hög halt av pektin gelear sig självt utan extra förtjockningsmedel. Till exempel syrliga äpplen rönnbär och vinbär. Man kan blanda olika sorter, men helst inte för att rena smaker passar bäst som tillbehör till mat. Frukt och bär sköljs. Skämda delar skärs bort. På frukt avlägsnas skaft och blomfäste, skal och kärnhus behålls. Skär i bitar.
 2. Socker: Det finns gelésocker att köpa i handeln. Det finns också syltsocker vilket inte fungerar särskilt bra till gelé. Läs mer, klicka på ingrediens Gelésocker.
 3. Smaksättare: Man kan smaksätta gelén lite som man tycker, till exempel med sherry, portvin eller konjak. Eller låt ett par kvistar örtkrydda som mynta eller timjan koka med.
 4. Koka frukt/bär, smaksättare och vatten under lock i 10-15 minuter till mosig massa. Rör om och mosa till frukt och bär mot kanten.
 5. Sila: Häll upp i silduksställning (läs mer > Silduk). I brist på sådan kan finmaskigt såll användas. Låt självrinna ner i en bunke i 30 minuter eller mer. När det slutat droppa är det klart. Rengör kastrullen.
 6. Gelé: Mät upp saftmängd och blanda den med socker, cirka 1 dl per deciliter avrunnen saft. Man kan ta mer eller mindre socker, mer ökar hållbarheten. Koka upp och rör om så att sockret löses upp. Har inget konserveringsmedel tillsatts kokas soppan kraftigt i 10 minuter. Skumma av vid behov.
 7. Geléprov: För att kontrollera geléförmågan bör man göra ett pektinprov (klicka på Pektinprov i ingredienslistan). Är den inte klar, koka häftigt i ytterligare 3-5 minuter och gör om provet. Är den fortfarande inte stelningsbar tillsätts lite pektin och kokas om. 
 8. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna 5 minuter. Ta bort hinnan som bildas på ytan.
 9. Häll upp i väl rengjorda varma glasburkar (så att glaset inte spricker). Häll upp till kanten och förslut genast. Låt svalna och ställ i kylskåp.
 10. Förvaring: Skall gelen förvaras månadsvis är det viktigt med hygienen. Burkar skall vara med tättslutande lock och väl rengjorda, helst doppade i kokande vatten inklusive lock. Fyll upp till kanten, gelén krymper när den kallnar. Förslut, låt svalna och ställ kallt. Är hygienen på topp kan de förvaras i svalt utrymme. Har ytan börjat mögla kan man ta bort ett lager med sked och äta resten. Gör man en stor mängd för framtida bruk bör man datummärka burkarna.
 11. Paraffinering: Ett gammalt sätt att försluta var att hälla ett lager smält stearin ovanpå sylten och försluta med tyglock. Läs mer > Om paraffinering.

Kockens kommentar

Gelé (fr. gelée) är enligt Svenska Akademin en "mer eller mindre stelnad, halv­genom­skinlig, dallrande massa vanligen av frukt­saft, kött- eller fisk­spad". Läs mer > Om gelé.

Alternativ

Vinbärsgelé

Rönnbärsgelé

Äppelgelé

Pärongelé

Mintgelé

Fler recept inom Gelé, fruktmos ¤

Liknande recept som Gelé grundrecept med gelésocker