Schweizisk luftig smörkräm

Foto: Film: Cupcake Jemma, swiss buttercream

Schweizisk luftig smörkräm

Lägg till ingredienser

Antal dl: 20

Äggvita

4.0 

styck

Strösocker

3.0 

dl

Smör mjukt

400.0 

gram

 

Tillval:

 

Vaniljextrakt konc.

 

 

el. vanillinsocker

2.0 

tsk

Sockerkulör

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas maränger >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 495

Kcal / portion: 207

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4135 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 39%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 42 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggvita 4.0 styck 1%

Strösocker 3.0 dl 28%

Smör mjukt 400.0 gram 70%

 

Tillval:

Vaniljextrakt konc. %

el. vanillinsocker 2.0 tsk 1%

Sockerkulör 0%

 

Kockskolan:

Så lagas maränger > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Jemma" under bilden ovan.

  1. Förbered: Rumstemperera ägg och smör i 1 timme. Schweizisk maräng tillreds över värme (vatten­bads­kastrull). För detaljerad beskrivning se dito recept via länk nedan (läs > Så lagas maränger).
  2. Maräng: Dela vita från gulor. Vispa äggvita med socker ordentligt i cirka 10 minuter tills smeten når en temperatur runt 60°C (minst 50°C och högst 70°C). I filmen på lite annorlunda sätt. 
  3. Ta ur bunken och fortsätt vispa till styv maräng (läs mer > Så vispas ägg). Låt svalna.
  4. Smörkräm: Vispa ner smör klickvis lite i taget. Tillsätt smaksättare vilket vanligtvis är vanilj och färg om så önskas. Sluta vispa när smöret blandas ut och smeten är silkeslen.
  5. Nu är krämen klar att används till garnering av tårtor eller som topping på muffins/cupcakes e.d.

Kockens kommentar

Smörkräm är smör blandat med socker. För att få en luftigare kräm kan smöret blandas med italiensk eller schweizisk maräng som i detta fallet. Det finns även så kallad fransk och engelsk smörkräm (se recept via länk nedan). En luftig smörkräm är särskilt användbart som topping av bakverk. Läs mer > Om smörkräm.

Alternativ

Italiensk luftig smörkräm

Äggsmörkräm, custard buttercream

Smörkräm grundrecept

Schweizisk maräng

Spritsning med smörkräm

Fler recept inom Smörkräm till bakverk

Liknande recept som Schweizisk luftig smörkräm