Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 495

Kcal / portion: 207

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4135 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 39%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggvita 4.0 styck 1%
Strösocker 3.0 dl 28%
Smör mjukt 400.0 gram 70%
Tillval:
el. vanillinsocker 2.0 tsk 1%
Sockerkulör 0%
Kockskolan:
Så lagas maränger > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Jemma" under bilden ovan.
- Förbered: Rumstemperera ägg och smör i 1 timme. Schweizisk maräng tillreds över värme (vattenbadskastrull). För detaljerad beskrivning se dito recept via länk nedan (läs > Så lagas maränger).
- Maräng: Dela vita från gulor. Vispa äggvita med socker ordentligt i cirka 10 minuter tills smeten når en temperatur runt 60°C (minst 50°C och högst 70°C). I filmen på lite annorlunda sätt.
- Ta ur bunken och fortsätt vispa till styv maräng (läs mer > Så vispas ägg). Låt svalna.
- Smörkräm: Vispa ner smör klickvis lite i taget. Tillsätt smaksättare vilket vanligtvis är vanilj och färg om så önskas. Sluta vispa när smöret blandas ut och smeten är silkeslen.
- Nu är krämen klar att används till garnering av tårtor eller som topping på muffins/cupcakes e.d.
Kockens kommentar
Smörkräm är smör blandat med socker. För att få en luftigare kräm kan smöret blandas med italiensk eller schweizisk maräng som i detta fallet. Det finns även så kallad fransk och engelsk smörkräm (se recept via länk nedan). En luftig smörkräm är särskilt användbart som topping av bakverk. Läs mer > Om smörkräm.Alternativ
Fler recept inom Smörkräm till bakverk
Liknande recept som Schweizisk luftig smörkräm
-
Smörkräm grundrecept, fast smörkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk smörkräm, extra luftig stabil smörkräm
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweizisk luftig smörkräm
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Custard buttercream, äggsmörkräm, German and Diplomat buttercream
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Crème au beurre, fransk fast smörkräm
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Remons, dansk fast smörkräm
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Jesper Långström
-
Smörkräm till cupcakes -vaniljfrosting, chokladfrosting, cream cheese frosting
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladsmörkräm, frosting till cupcakes
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritsning med smörkräm
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan