Smörkräm grundrecept, fast smörkräm

Foto: Arla Film: CupcakeJemma

Smörkräm grundrecept, fast smörkräm

Lägg till ingredienser

Antal dl: 6

Smör osaltat

150.0 

gram

Florsocker

5.0 

dl

Mjölk

3.0 

msk

el. vatten

 

 

 

Tillval:

 

Äggula

 

 

Sockerkulör

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vaniljsocker

1.0 

msk

Choklad

50.0 

gram

Kakaopulver

0.5 

dl

Snabbkaffe (bryggt)

0.5 

dl

Kokosflingor

1.0 

dl

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Hallon

125.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om smörkräm >

 

 

Om aromsmör >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 470

Kcal / portion: 395

GBR (GI) / port: 20

Recept: 2372 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 25%

Kolhydrater: 62%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 84 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör osaltat 150.0 gram 46%

Florsocker 5.0 dl 51%

Mjölk 3.0 msk 1%

el. vatten 0%

 

Tillval:

Äggula 0%

Sockerkulör 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Vaniljsocker 1.0 msk 2%

Choklad 50.0 gram Äts ej

Kakaopulver 0.5 dl Äts ej

Snabbkaffe (bryggt) 0.5 dl Äts ej

Kokosflingor 1.0 dl Äts ej

Citron juice+fruktkött 1.0 styck Äts ej

Hallon 125.0 gram Äts ej

 

Kockskolan:

Om smörkräm > Äts ej

Om aromsmör > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "CupcakeJemma" under bilden.

  1. Smör: Ta ut smöret ur kylen och låt det temperera, bli mjukt men inte lös i konsistensen. Är smöret löst blir också krämen lös.
  2. Rör om smöret ordentligt, i matberedare minst 5 minuter på medelhög hastighet, tills smöret blivit blekgult.
  3. Socker: Sikta florsockret för att bli av med eventuella klumpar. Tillsätt hälften av sockret till smöret och mixa i 3-4 minuter. Först långsamt så att inte florsockret flyger omkring, sedan på medelhög hastighet. Upprepa med resten av sockret.
  4. Smaksättare: Tillsätt valfri smaksättare till exempel vaniljsocker.
  5. Konsistens: Tillsätt lite rumsvarm mjölk eller vatten under vispning. Lite i taget till en jämn smet som är tillräckligt fast att användas till topping av cupcakes eller till tårtor.
  6. Färgsättning: Krämen kan färgas med olika sockerkulörer. Ta ut valfri mängd kräm som skall färgas. Ta sedan en rågad matsked av detta och rör ut det med ett par droppar kulör i en kopp. Rör sedan ut den färgade smeten, lite i taget, med den ofärgade till önskad färgnyans.  

Till cupcake åtgår cirka en ½ dl kräm per styck, till en tårta och rulltårta ½-1 liter.

Kockens kommentar

Smörkräm är rört smör med socker som används till tårtor, rulltårtor och bakelser, ej att förväxlas med aromsmör (se dito). I vissa recept ingår äggula och sockermängden är ibland lägre. Smaksätt enligt eget tycke och passande till bakverket, till exempel med vanilj, starkkokt kaffe, cittronjuice och skal, mosad frukt eller på annat sätt. Läs mer > Om smörkräm.

Alternativ

Fransk fast smörkräm

Italiensk luftig smörkräm

Schweizisk luftig smörkräm

Äggsmörkräm, custard buttercream

Remons, dansk smörkräm

Fler recept inom Smörkräm till bakverk

Liknande recept som Smörkräm grundrecept, fast smörkräm