Italiensk smörkräm, extra luftig stabil smörkräm

Foto: Film: Sugar Greek Show, italian buttercream

Italiensk smörkräm, extra luftig stabil smörkräm

Lägg till ingredienser

Antal dl: 25

Äggvita

4.0 

styck

Citronjuice

1.0 

tsk

Citronjuice

1.0 

tsk

Strösocker

2.5 

dl

Vatten

0.8 

dl

Smör

450.0 

gram

 

Tillval:

 

Vaniljextrakt konc.

 

 

Sockerkulör

 

 

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Så lagas maränger >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Om sockerlag >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 469

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4287 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 40%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 37 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggvita 4.0 styck 1%

Citronjuice 1.0 tsk 0%

Citronjuice 1.0 tsk 0%

Strösocker 2.5 dl 22%

Vatten 0.8 dl 0%

Smör 450.0 gram 76%

 

Tillval:

Vaniljextrakt konc. %

Sockerkulör 0%

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > Äts ej

Så lagas maränger > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Sugar Greek" under bilden ovan.

  1. Rumstemperera ägg och smör i 1 timme. Dela äggvita från gula. Använd väl rengjorda metallskålar och verktyg. 
  2. Italiensk maräng: För detaljerad beskrivning se dito recept via länk nedan. Här i sammanfattning.
  3. Sockerlag: Socker och vatten kokas samman till runt 121°C (116-125°C).
  4. Äggvispning: Samtidigt mjukvispas äggvita med lite citronjuice (till ~80% av styvvispad).
  5. Maräng: Sockerlagen hälls i en tunn stråle utmed kastrullkanten ner i äggsmeten under långsam vispning. Först en tredjedel av sockerlagen och när detta är väl utblandat tillsätts resten. Tillsätt eventuell smak till exempel vanilj och färgämne (i filmen vitt färgämne). När lagen tillsats vispar man på medel hastighet till styv maräng. Låt svalna till rumstemperatur.
  6. Smörkräm: Rör ner mjukt smör lite i taget. Vispa krämen lätt och luftig. Förvaras kallt. Om krämen har sjunkit ihop något, vispas den upp på nytt.
  7. Nu är smörkrämen klar att användas till garnering eller spritsning av tårtor och andra bakverk.

Kockens kommentar

Smörkräm är smör blandat med socker. För att få en luftigare kräm kan smöret blandas med marängsmet som i detta recept. Det finns också andra luftiga smörkrämer som schweizisk och engelsk smörkräm. Italiensk sådan är dock den luftigaste, dessutom den mest stabila. Läs mer > Om smörkräm.

Alternativ

Schweizisk luftig smörkräm

Äggsmörkräm, custard buttercream

Smörkräm grundrecept

Italiensk maräng

Spritsning smörkräm

Fler recept inom Smörkräm till bakverk

Liknande recept som Italiensk smörkräm, extra luftig stabil smörkräm