Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 222

Kcal / portion: 37

GBR (GI) / port: 3
Recept: 919 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 0%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggvita 4.0 styck 7%
Strösocker 2.2 dl 93%
Vatten 0.5 dl 0%
Citronjuice 1.0 tsk 0%
Redskap:
Spritsverktyg > Äts ej
Termometer > Äts ej
Gasbrännare > Äts ej
Rostfri stålbunke > Äts ej
Kockskolan:
Så lagas maränger > Äts ej
Om maräng > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Jesper" under bilden.
Rumstemperera äggvitan (20-21°C). Även redskap skall vara rumsvarma. Använd rostfri bunke och visp som är väl diskad, sköljd och torkad. Man kan vispa för hand, men bäst är att använda maskin.
Knäck ett ägg i taget och dela vitan i en torr ren kopp eller glas och äggulan i ett annat glas. Det får absolut inte följa med minsta droppe äggula med vitan. Häll över vitan till bunken.
Sockerlag: Socker och vatten kokas samman till runt 121°C (118-125°C). När lagen kokar, se till att hålla sidorna på kastrullen rena från stänk som kan kristalliseras och försämra lagen. Med lock på kastrullen sker inte detta, vattenångan i kastrullen smälter kantsockret som rinner ner i lagen.
Äggvispning: Samtidigt som sockerlagen kokas mjukvispas äggvita med lite lite. Svårigheten är att tajma så att äggsmeten är lagom halvvispad när sockerlagen håller runt 121°C.
Maräng: Sockerlagen hälls i en tunn stråle utmed äggbunkens kant ner i äggsmeten under långsam vispning. Håll strålen från vispen, särskilt i maskin, så att det inte stänker. Först en tredjedel av sockerlagen och när detta är väl utblandat tillsätts resten. När lagen tillsats vispar man på medel hastighet till styv maräng. Låt svalna.
- Spritsa: När marängen klar och avsvalnad är det dags att sprita den på tårtor eller bakelser. Smet som för tillfället inte används rörs om emellanåt, i maskin på lägsta hastighet. Vanligt är att bränna av den spritsade marängen lite försiktigt med en brännare (se > Brännare), vilket ger vackert bruna färgnyanser och lätt karamelliserad smak.
Kockens kommentar
Italiensk maräng är en särskilt stabil maräng, håller länge utan att falla ihop och därför extra lämplig till garnering av bakverk. Kan också användas till mousse, makroner och annat. Läs mer > Så lagas maränger.Alternativ
Fler recept inom Maräng ¤
Liknande recept som Italiensk maräng, mjuk dekormaräng
-
Fransk maräng, spröd vanlig maräng - marängtoppar
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweiziska maräng, sega marängkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk maräng, mjuk dekormaräng
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte ā bombe, maräng på äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så spritsas italiensk maräng
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jordgubbar, maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Märängspindlar till barnkalas
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan