Fransk maräng, spröd vanlig maräng - marängtoppar

Foto: Vimeo Film: Jesper Långström, fransk maräng

Fransk maräng, spröd vanlig maräng - marängtoppar

Lägg till ingredienser

Antal toppar: 30

Äggvita

3.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

el. florsocker

 

 

Citronjuice

0.5 

tsk

el. ättisksprit 12%

3.0 

droppar

 

Smakalternativ:

 

Sötmandel hela

 

 

Nötter

 

 

Polkagriskarameller }

 

 

Chokladsås

 

 

 

Kockskolan:

 

Spritsverktyg >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så lagas maränger >

 

 

Om maräng >

 

 

Så används ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 280

Kcal / portion: 27

GBR (GI) / port: 3

Recept: 808 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 0%

Kolhydrater: 65%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 10 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggvita 3.0 styck 6%

Strösocker 2.0 dl 94%

el. florsocker 0%

Citronjuice 0.5 tsk 0%

el. ättisksprit 12% 3.0 droppar 0%

 

Smakalternativ:

Sötmandel hela 0%

Nötter 0%

Polkagriskarameller } 0%

Chokladsås 0%

 

Kockskolan:

Spritsverktyg > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Så lagas maränger > Äts ej

Om maräng > Äts ej

Så används ägg > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Jesper" under bilden.

  1. Rumstemperera äggvitan (20-21°C). Bunke, visp och andra verktyg skall vara väl rengjorda och helst av rostfritt material.
  2. Förvärm ugnen på 150°C.
  3. Ägg: Dela gula från vitan utan att få med minsta lilla gula i vitan. Tillsätt lite citronjuice eller ättika.
  4. Vispa i maskin eller för hand. Vispa inledningsvis försiktigt vilket ger många små bubblor och stabil smet. Tillsätt 1/3-del av sockret när vitan börjar skumma. Öka vispningstakten till medel på elvisp. Vispa tills smeten fått bra volym blivit fast eller styv (läs mer > Så vispas ägg). Tillsätt resten av sockret mot slutet och avsluta vispningen när sockret är väl utblandat. Vänd försiktigt ner eventuella smaktillsatser.
  5. Forma: Använd helst bakplåtspapper, eller smöra en långpanna. Klicka ut med hjälp av två skedar eller spritsa ut smeten till toppar eller kransar. Smeten skall vara så fast att den inte självmant rinner ut genom tyllen (läs mer > Spritsverktyg).
  6. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Sätt sedan ner temperaturen till 100°C och grädda vidare i närmare 1,5 timmar. De kan gärna stå kvar på eftervärme. De är färdiga när de känns torra och lätt lossar från pappret.
  7. Förvara: Fransk maräng är den mest luftiga, porösa och  spröda marängen. Passar väl som enskilt godis, eller till efterrätter. Förvaras bäst torrt i till exempel i plåtburk. Marängerna återfuktar lätt, men kan då torkas på nytt i 100°C ugnsvärme i cirka 10 minuter.

Kockens kommentar

Detta är "vanlig" klassisk maräng som tillagas på lika viktandelar äggvita och socker, vilket ger en fast krispig maräng som passar till att spritsa eller dekorera. För en lite mjukare fransk maräng används lika viktdelar äggvita och socker, vilken passar väl som topping av bakverk eller som inblandning i vissa mousser eller suffléer. Blandar man i stället 2 delar äggvita med 1 del socker får man en extra hård maräng. Läs mer > Så lagas maränger. 

Marängens fiender: Fett och fukt är marängens dödliga fiender. Minsta lilla äggula i smeten eller dåligt diskade redskap är allvarliga hot. Bunke och visp av plast bör inte användas då de är gömmor för mikroskopiska fettpartiklar. Bäst är att använda väl diskade, sköljda och avtorkade redskap av rostfritt stål. Rester av diskmedel kan också få maränger att falla ihop. Även fuktigt väder och fuktig miljö försvårar att få luftig maräng, som kan få smeten att rinna ut. Vispning sker bäst i rumstemperatur till skillnad från grädde och allra bäst vintertid när det är som torrast innomhus. Då är ytspänningen lägre och bubblor kan lättare bildas. Läs mer > Så lagas maränger.

Strösocker kan bytas ut med florsocker, men öka i så fall mängden socker till 3 dl per 3 stycken äggvitor. Florsocker siktas ner i äggvitan samtidigt som man vispar, för att undvika klumpbildning.

Smaksättning: Marängsmeten kan smaksättas på allehanda sätt med hackade nötter, rostad kokos, hackad polkagris eller varför inte hackad ingefära? Något syrligt som rivet skal av lime, citron och apelsin balanserar den höga sötman i maräng. Fett kan skada, men hackad choklad går bra och man kan välva ner smält choklad försiktigt till en marmorering som på bilden ovan till vänster.

Passar till

Marängsviss

Marängbotten

Jämför: Schweizisk maräng

Jämför: Italiensk maräng

Fler recept inom Maräng ¤

Liknande recept som Fransk maräng, spröd vanlig maräng - marängtoppar