Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Marängtoppar

25.0 

styck

Mörk choklad

50.0 

gram

el. chokladsås

 

 

Vispgrädde

3.0 

dl

 

Tillval:

 

Bär färska

 

 

Mandelspån

 

 

Vaniljglass

 

 

Banan

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas maränger >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om chokladsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 400

Kcal / portion: 488

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1950 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 27%

Kolhydrater: 37%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 122 gram)

Ingredienser

Visa:

Marängtoppar 25.0 styck 30%

Mörk choklad 50.0 gram 14%

el. chokladsås 0%

Vispgrädde 3.0 dl 55%

 

Tillval:

Bär färska 0%

Mandelspån 0%

Vaniljglass 0%

Banan 0%

 

Kockskolan:

Så lagas maränger > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om chokladsås > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Chokladsås: Smält blockchoklad i ett vattenbad (mindre kastrull eller skål som står i en större kastrull med lätt kokande vatten). Låt svalna (läs mer > Så smälts choklad). Eller använd färdig chokladsås.
  2. Vispa grädde till ett hårt fast skum.
  3. Varva maräng och grädde med varandra på ett stort fat. Ringla över chokladsås. Eller lägg upp var för sig som på bilden.
  4. Tillval: Som tillval kan man komplettera med glass, färska bär, mandelspån, banan eller andra godsaker, vilket inte ingår i originalreceptet. På bilden syns skivad banan.
  5. Servera med en gång.

Kockens kommentar

På franska heter rätten meringues suisses, det vill säga "schweiziska maränger", en rätt med ursprung från 1800-talets mitt. Äldre svensk stavning är följdriktigt också marängsuisse. Desserten kallades också förr för hovdessert och serverades då med färska bär och/eller med flagad mandel. Gör din egen chokladsås, det är enkelt. Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om chokladsås/-glasyr.

Alternativ

Hemlagade maränger

Hemlagad chokladsås

Krämig söt chokladsås

Skarp chokladsås

Fler recept inom Maräng ¤

Liknande recept som Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)