Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 54

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1615 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 12%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula 240.0 gram 47%
eller 15.0 styck %
Ägg 100.0 gram 7%
eller 2.0 styck %
Vatten 1.2 dl 0%
Strösocker 180.0 gram 45%
eller 2.0 dl %
Kockskolan:
Om maräng > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Valhorna" under bilden ovan.
Konditorföreningens metod:
- Sockerlag: Socker och vatten kokas samman till 121°C. Ta av från värmen lite innan värmen nåtts.
- Lägg äggulor och ägg i en bunke. När sockerlagen närmar sig "firm ball" 116°C (fast kula 118-121°C) vispas äggulorna fluffigt i en skål.
- Tillsätt sockerlagen långsamt i äggvispet under omrörning.
- Vispa äggskumsblandningen på medel hastighet tills den nått full volym och svalnat något.
I vattenbadskastrull (filmen):
- Koka upp vatten i kastrull till vattenbad.
- Häll alla ingredienser i vattenbadskärlet. Värm smeten under omrörning till 84°C.
- Ta av från värmen och vispa krämen tills ordentligt fluffig.
Kockens kommentar
Pâte a bombe är en värmebehandlad maräng liknande italiensk maräng, men på äggulor med eller utan äggvita. Ingår även äggvita blir resultatet fluffigare. På grund av äggulor blir krämen inte särskilt stabil, har inte styrkan att ensam hålla formen i större volym. Dock, häller man avsvalnad smet från en visp bildar den ett brett band på underlaget, som med två skedar kan formas till "mousseägg"". Smeten används till moussetårtor som serveras kall, frysta efterrätter (parfait), fransk smörkräm med mera.Fler recept inom Maräng ¤
Liknande recept som Pâte ā bombe, maräng på äggulor
-
Fransk maräng, spröd vanlig maräng - marängtoppar
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweiziska maräng, sega marängkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk maräng, mjuk dekormaräng
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte ā bombe, maräng på äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så spritsas italiensk maräng
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jordgubbar, maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Märängspindlar till barnkalas
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan