Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 400

Kcal / portion: 488

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1950 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 27%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Marängtoppar 25.0 styck 30%
Mörk choklad 50.0 gram 14%
Vispgrädde 3.0 dl 55%
Tillval:
Bär färska 0%
Mandelspån 0%
Vaniljglass 0%
Banan 0%
Kockskolan:
Så lagas maränger > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om chokladsås > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Chokladsås: Smält blockchoklad i ett vattenbad (mindre kastrull eller skål som står i en större kastrull med lätt kokande vatten). Låt svalna (läs mer > Så smälts choklad). Eller använd färdig chokladsås.
- Vispa grädde till ett hårt fast skum.
- Varva maräng och grädde med varandra på ett stort fat. Ringla över chokladsås. Eller lägg upp var för sig som på bilden.
- Tillval: Som tillval kan man komplettera med glass, färska bär, mandelspån, banan eller andra godsaker, vilket inte ingår i originalreceptet. På bilden syns skivad banan.
- Servera med en gång.
Kockens kommentar
På franska heter rätten meringues suisses, det vill säga "schweiziska maränger", en rätt med ursprung från 1800-talets mitt. Äldre svensk stavning är följdriktigt också marängsuisse. Desserten kallades också förr för hovdessert och serverades då med färska bär och/eller med flagad mandel. Gör din egen chokladsås, det är enkelt. Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om chokladsås/-glasyr.
Alternativ
Fler recept inom Maräng ¤
Liknande recept som Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)
-
Fransk maräng, spröd vanlig maräng - marängtoppar
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweiziska maräng, sega marängkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk maräng, mjuk dekormaräng
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte ā bombe, maräng på äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så spritsas italiensk maräng
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jordgubbar, maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Märängspindlar till barnkalas
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan