 
  
              
  
    
              
    
  
              Glykossirap, stärkelsesirap
(glukossirap (stärkelsesirap) = motverkar kristallisation)
                 glucose syrup (starch syrup) = counteracts crystallization
                glucose syrup (starch syrup) = counteracts crystallization
              
                 sirop de glucose (sirop d´amidon) = contrecarre la cristallisation
                sirop de glucose (sirop d´amidon) = contrecarre la cristallisation
              
                 sciroppo di glucosio (sciroppo di amido) = contrasta la cristallizzazione
                sciroppo di glucosio (sciroppo di amido) = contrasta la cristallizzazione
              
                 Glukosesirup (Stärkesirup) = wirkt der Kristallisation entgegen
                Glukosesirup (Stärkesirup) = wirkt der Kristallisation entgegen
              
                 jarabe de glucosa (jarabe de almidón) = contrarresta la cristalización
                jarabe de glucosa (jarabe de almidón) = contrarresta la cristalización
              
                Grupper inom
                Sirap:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Stärkelsesirap tillverkas med hjälp av ett enzym ("katalysator") som omvandlar stärkelsen till sockerarter. Man kan använda olika slags stärkelse, från sädesslag, potatis, majs (se dito), ris (se dito), kassava med flera. Stärkelsemjöl kristalliserar ogärna och minskar kristallisation blandat i livsmedel.
Glykossirap är en trögflytande glasartad sirap av vetestärkelse. Består av en blandning av olika sockerarter främst glukos och maltos. Mängderna varierar, i industriellt använd glukos är glukosmängden mycket hög, runt 90%. Glukos för hushållsbruk 35-45% glukos och 30-35% maltos. Glukossirap är inte lika söt som vanligt socker. Vid andel 80% är sirapen lika söt som socker. Glukossirap framställdes första gången i Ryssland 1811. 
 Läs mer > Sirap. Se recept med glykossirap, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Omvandling: 1 dl = 140 gram. 100 g = 0,7 dl.
- Smak: Glykossirap är inte lika söt som vanlig sirap.
- Alternativ vara: Honung, majssirap.
- Försäljning: Brukar förekomma i butik. Även på apotek.
- Jämförpris: Mycket högt tillbehörspris, cirka 175 kr/kg (liten fpk 140 gram). Läs mer > Om lågt och högt jämförpris.
- Förvaras i rumstemperatur.
SÅ ANVÄNDS GLYKOSSIRAP
Glykossirap kristalliserar sig inte och används i livsmedel och bakverk som ett medel att motverka sockerkristallisation. Framför allt i glass och godis, men även i bakverk. När man använder glykossirap i glass får den en krämig och mjuk konsistens. På samma sätt motverkar glykossirapen att kola kristalliseras och blir grynig. Glukossirap med hög halt maltos använder industrin speciellt till godis. I filmindustrin används färgad glukos som ett billigt sätt att illustrera blod.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Glykossirap, stärkelsesirap
Det finns 14 recept med Glykossirap, stärkelsesirap
- 
                
                    Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverkTid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    GelehallonTid: 24 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskinTid: 1 tim (+ 8 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Crème caramel - brylépudding (äggkräm)Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Konditorns pralinganacheTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk halvhård standardknäckTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Klassisk fin fudgeTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad sjuden chokladglassTid: 1 tim (+ 8 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Brittle, engelsk nötknäck (smörknäck)Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara