
Konditorns pralinganache
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 454

Kcal / portion: 2677

GBR (GI) / port: 32
Recept: 2677 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 33%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ganache till fyllning
Vispgrädde 300.0 gram 42%
Invertsocker 50.0 gram 7%
el. honung 0%
Mörk choklad 255.0 gram 51%
eller %
Mjölkchoklad 495.0 gram Äts ej
eller %
Vit choklad 610.0 gram Äts ej
Ganache styckbar
Vispgrädde 250.0 gram Äts ej
Invertsocker 25.0 gram Äts ej
Smör 30.0 gram Äts ej
Mörk choklad 350.0 gram Äts ej
eller %
Mjölkchoklad 543.0 gram Äts ej
eller %
Vit choklad 645.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Om praliner > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Hacka chokladen och lägg i en bunke. Kan vara mörk choklad, mjölkchoklad, vit choklad eller en blandning av mörk och mjölkchoklad. När ganache skall vara styckbar till doppade praliner behövs större andel choklad än till fyllning.
- Koka upp grädde med invertsocker, glukossirap eller honung. Låt svalna till 88°C.
- Häll grädden över chokladen och låt stå någon eller några minuter utan att röra om.
- Rör ihop med gummiskrapa eller stavmixer. Börja inifrån och arbeta utåt kanterna. Undvik att mixa in luft.
- Vid temperatur 35°C tillsätts smör och eventuella smaksättare som likör om detta skall ingå.
- Förvaring: Fyllningsganache täcks med plast och förvara i kylen. Styckbar ganache förvaras svalt (16-18°C) och helst i två dygn innan man skär i den. Se recept på fylld respektive doppa pralin via länkar nedan. Läs mer > Om praliner.
Kockens kommentar
Receptet från Bakers.se. Konditorn tillsätter lite invertsocker (50/50 druv- och fruktsocker) glukossirap eller honung för att motverka kristallisering (läs mer, klicka på ingrediensen). Smör tillsätts ibland för att få en glansigare yta.Ganache får olika konsistens beroende på mängd choklad i förhållande till mängd grädde. Konditorn anger fördelningen i ett relationstal till exempel 2:1 vilket då är 2 viktdelar choklad per 1 viktdel grädde (läs mer > Om ganache, chokladtryffel). Mängd choklad varierar beroende på chokladsort för att få lagom fasthet i enlighet med detta recept.
choklad:grädde | Fyllning | Faktor | Doppad | Faktor |
Mörk choklad | 85:100 g | 0,85:1 | 140:100 g | 1,40:1 |
Mjölkchoklad | 165:100 g | 1,65:1 | 217:100 g | 2,17:1 |
Vit choklad | 203:100 g | 2,03:1 | 258:100 g | 2,58:1 |
Alternativ
Fler recept inom Chokladtryffel, praliner, bollar
Liknande recept som Konditorns pralinganache
-
Konditorns pralinganache
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladdoppade praliner - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjutna, fyllda chokladpraliner - grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladtryffel med nougat
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chokladtryffel med smak av apelsin och lakrits
Tid: 20 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lakritstryffel utan tillsatt socker
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Falsk portvinstryffel
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gunillas enkla konjakskulor
Tid: 15 min (+ 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Gunilla
-
Chokladtryffel med chili- och hallonsmak
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Mjölkchokladtryffel med smak av calvados och timjan
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan