Dryck till kalvköttsrätt med sälta

Salta kalvkötträtter är som regel inte mycket salta, men sältan är utmärkande. Skillnaden mot neutral kalvköttsrätt är därför liten och kan vara ett tillbehör som är salt, t.ex. sardeller till wienerschnitzel. En klassisk stekt wienerschnitzel är trots panering en mager, kalorisnål rätt.

5 matchande recept inom kalvköttsrätt med sälta

Vin till mager kalvköttsrätt med sälta

Till magra kalvrätter med sälta fungerar mildare viner i mjuk- eller medelfylliga stil med frisk syra vilken i kombination upplevs mildare. En liten strävhet från tannin fungerar också eftersom tanninerna rundas av sältan i maten och upplevs mjukare.

Öl till mager kalvköttsrätt med sälta

Öl passar generellt väl ihop med salt mat, och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas.

Dock har kalvkött mild köttsmak som inte bör kryddas alltför mycket för att inte smakdöda köttets finstämda nyanser. Även drycken bör anpassas för att inte ta överhanden. Ett halvfylligt och medelbeskt öl är grundregeln. Är sältan påtaglig som t.ex. i en wienerschnitzel kan en beskare öl av pilsnertyp passa.