För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sichuanpeppar

(sanshopeppar, fagara, anispeppar, ma la)

Latin: Zanthoxylum piperitum, Zanthoxylum simulans, and Zanthoxylum schinifolium

Engelsk översättning Sichuan pepper, Szechuan pepper, Japanese pepper

Fransk översättning Poivrier du Sichuan, Poivrier du Japon

Italiensk översättning pepe di sansho, pepe di Sichuanè

Tysk översättning Szechuanpfeffer

Spansk översättning pimentero japonés, pimienta de Sichuán

Sichuanpeppar är inte är närbesläktad med vanlig peppar, utan kommer från flera arter inom släkte vinruteväxter (Zanthoxylum) vida spridda i Asien. Sichuanpeppar härstammar från provinsen Sichuan i västra Kina. I Japan heter pepparn sansho. Det är lövfällande buskar eller små träd 2-5 meter höga, liknande rönnbärsträdet. Blommorna är gulgröna och fröna ligger i runda röd-brun-svarta kapslar. Av fröet används endast ytterskalet som krydda.

  • Smak: Komplex arom och kryddsyrlig smak som är en blandning mellan citrongräs och svartpeppar.
  • Alternativ vara: Svartpeppar eller grönpeppar och lite citron.
  • Försäljning/säsong: Året om men kan vara svår att få tag på.
  • Förvaring: Torkad peppar förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS SICHUANPEPPAR


Kryddan används som smaksättare på liknande sätt som svartpeppar, men bör tillsättas sent i tillagning av mat. Den kan med fördel rostas eller hettas upp i olja, samt mosas innan användning. Förekommer ofta i asiatisk mat och ger det kinesiska sichuanköket sin särpräglade smak, ofta tillsammans med stjärnanis och ingefära. Tillsammas med chili ingår den i en klassisk het Sichuanrätt kallad má ha som ger en pirrande irritanteffekt (=hetta, se Irritanter). I Japan används den bl.a. till att ge doft och smak åt nudelrätter och soppor, även färska blad (kinome) används i sallader. Kryddan är en av fem viktiga kryddor som används i Nepal, Tibet och Buthan helt enkelt för att den kan odlas i dessa högländer. Ingår i den kinesiska kryddblandningen Fem kryddor. Av fruktköttet pressar man en kryddig olja som benämns Sichuan pepper oil, Bunge Prickly Ash Oil, eller Hwajiaw oil som med fördel används som stekolja till rätter som inte är starkt kryddade på annat sätt.

Läs mer

Svartpeppar

Om peppar

Kinesiska Fem krydddor

Irritanter

Bild

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Sichuanpeppar

Det finns 6 recept med Sichuanpeppar