Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 553

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2210 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 7%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rödingfilé 250.0 gram 17%
Laxfilé färsk 150.0 gram 12%
Tonfiskfilé 200.0 gram 12%
Räkor skalade 125.0 gram 6%
Havskräftor kokta 4.0 styck 9%
Sötpotatis 400.0 gram 12%
Paprika röd 1.0 styck 2%
Rödlök 0.5 styck 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Sichuanpeppar 1.0 tsk 0%
el. svartpeppar 2.0 krm 0%
Torrt vitt vin 0.5 dl 2%
Grönsaksfond konc. 1.0 msk 2%
Vatten 1.0 dl 0%
Creme fraiche 1.0 dl 15%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Matfett till stekning 2.0 msk 9%
Kockskolan:
Så bräseras fisk > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Så lagas röding > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Skär fisken i stora tärningar. Skala räkor. Skala sötpotatis och skär i cm-stora bitar. Ansa paprika, skala lök och vitlök, samt strimla detta.
- Hetta upp matfett i stekkastrull och fräs lök, paprika potatis i några minuter utan att bränna. Rör om. Strö över sichuanpeppar.
- Tillsätt vin, vatten+fond och crčme fraiche. Låt småkoka i 5-10 minuter. Viktigt att potatisen inte blir för mjuk.
- Lägg i fiskbitarna och låt puttra i 5 minuter under lock. Tillsätt pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna och servera med kräftor.
Kockens kommentar
Sichuanpeppar är fröna från ett litet rönnbärsliknande träd i Kina eller Japan (=sansho). Trädet är inte släkt med vanlig peppar. Smaken är som en blandning mellan citrongräs och svartpeppar. Kryddan är inte direkt het i smaken.
Tillhörande recept
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Sichuanpepprig fiskgryta
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan