Kryddpeppar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kryddpeppar

(kryddpeppar, piment = en frökrydda)

Latin: Pimenta dioica

Engelsk översättning allspice, Jamaica pepper, pimenta = une a seed spice

Fransk översättning piment de Jamaïque, poivre de Jamaïque = épice de graines

Italiensk översättning piemento di Giamaica, pepe della Giamaica = una spezia di semi

Tysk översättning Piment, Gewürzkörnen, Nelkenpfeffer = ein Samengewürz

Spansk översättning pimienta de Jamaica, pimienta gorda, pimienta de tabasco = una especia de semillas

Kryddpeppar (Pimenta dioica), förr benämnt piment, tillhör inte familj pepparväxter, utan familj Myrtenväxter och släkte (Pimenta). Det är ett ständigt grönt tropiskt träd cirka 10 meter högt. Små vita blommor sitter i klasar, som ger kryddiga frukter liknande stora pepparkorn. Frukten är grön som omogen och mörkt brun till svartbrun som mogen. Frukterna tappar sin arom när de mognar och skördas därför halvmogen som sedan (sol-)torkas. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Smak: Doften och smaken är pepprig och sammansatt, en blandning av kryddnejlika, kanel och muskot. Av denna anledning benämns kryddan för allspice på engelska. Allkrydda i Sverige är däremot en kryddblandning.
  • Alternativ vara: Svartpeppar.
  • Försäljning: Säljs torkad hel eller mald.
  • Förvaring: Torkad krydda förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Hela frön håller betydligt längre än mald.

Förekomst: Ursprung från Jamaica, men växer även vild i Mellanamerika och den Karibiska övärlden. Den har spitts till andra länder som Spanien.


SÅ ANVÄNDS KRYDDPEPPAR

Kryddpeppar är central i det karibiska köket och ingår i klassisk kryddning av torkad eller marinerad kött och kyckling. Virket används till rökning och både färska och torkade blad av växten kan ingå i anrättningar. Redan i tidig central­amerikansk kultur användes den till smaksättning av choklad tillsammans med chili (mole). Kryddpeppar är också betydelsefull smaksättare i Mellan Östern. Kryddpeppar har i det svenska köket en given plats i kroppkakor och i långkokande rätter som kalops. Passar även utmärkt till såser, marinader och sillinläggningar. Mald eller krossad används den till skinka, curryrätter, kallt kött, pastejer, kakor och kex. Ej att förglömma, som krydda i glögg. Den ingår i Tore Wretmans 4 kryddor, liksom i många andra kryddblandningar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Om peppar

Svartpeppar

Fyra kryddor

Recept med Kryddpeppar

Det finns 83 recept med Kryddpeppar