Potatismos med skal och vitlök

Foto: Dishin´ with Di, Garlic Mashed Potatoes

Potatismos med skal och vitlök

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Potatis t.ex. Asterix

0.8 

kilo

Mjölk

2.0 

dl

Smör

4.0 

msk

Vitlök

4.0 

klyftor

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas potatis >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 260

GBR (GI) / port: 12

Recept: 1040 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 5%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 235 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis t.ex. Asterix 0.8 kilo 48%

Mjölk 2.0 dl 12%

Smör 4.0 msk 37%

Vitlök 4.0 klyftor 3%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så kokas potatis > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på " Dishin´ with Di, Garlic Mashed Potatoes" under bilden.

  1. Välj en potatissort med vackert skal, till exempel Asterix. Behåll skalet. Rengör potatisen och skär bort fula fläckar. Skär i jämnstora bitar.
  2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten (cirka 20 minuter).
  3. Rumstemperera smöret. Skala och finhacka vitlök. Värm upp mjölk.
  4. Häll bort vattnet. Mixa eller använd potatisstöt och finfördela till mos. Tillsätt vitlök och mjölk till lagom konstisen. Tillsätt rumsvarmt smör, salta och peppra enligt egen smak. Blanda väl.
  5. Moset kan vid behov värmas på i mikron. Lägg i porslinsskål, mikra en minut i taget och rör om emellanåt tills lagom varmt. 
  6. Servera. Passar till allehanda rätter till exempel filé mignon.

Kockens kommentar

Potatismos blir bäst med vinterpotatis, det vill säga inte på färskpotatis (vårpotatis, sommarpotatis). Mjölig sort till exempel King Edward ger fint mos. Fast sort ger klimpar. Läs mer > Så kokas potatis.

Passar till

Filé mignon

Fler recept inom Potatismos och annat mos

Liknande recept som Potatismos med skal och vitlök