Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel

Foto: Foie Gras Groliere

Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Madeira

1.0 

dl

Brun grundsås ¤

5.0 

dl

Tryffel konserverad

30.0 

gram

Smör rumsvarmt

2.5 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 0

Recept: 774 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 10%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 127 gram)

Ingredienser

Visa:

Madeira 1.0 dl 17%

Brun grundsås ¤ 5.0 dl 52%

Tryffel konserverad 30.0 gram 1%

Smör rumsvarmt 2.5 msk 31%

Tillagning

  1. Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
  2. Fintärna eller skär tunna skivor av tryffeln.
  3. Blanda starkvinet med tryffelnkonservens spad. Koka ner vätskan till hälften.
  4. Tillsätt brun grundsås och låt sjuda ett par minuter. Smaka av. Såsen kan förstärkas med koncentrerad köttfond eller med mer vin. Tillsätt i så fall lite taget och låt den sjuda en stund så att alkoholen kokar bort. Tillsätt tryffeln.
  5. Montera: Ta kastrullen av värmen och vispa ner smör klickvis.

 

Kockens kommentar

Klassisk sås till fint kött som oxfilé och biff, till exempel Tournedos Rossini. Se dito recept. Passar också till färskstekt gåslever, kalv, skinkstek och äggrätter. Périgueux är centralorten i departementet Dordogne i sydvästra Frankrike intill Bordeaux, bland annat känd för sin svarta tryffel. Perigord var förr en provins som i stort sett motsvarar nuvarande Dordogne. Såsen är "avancerad" om grundsås måste tillredas.

Tillhörande recept

Sauce brune, brun grundsås

Jus lie, avredd sky

Jus lié/avredd sky på koncentrerad fond

Tournedos Rossini

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel