Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept

Foto: Ballistic BBQ

Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 10

Potatis kokt

2.0 

styck

Vetemjöl Special

7.0 

dl

Vatten ljummet

3.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

el. torrjäst

6.0 

gram

Salt

1.0 

tsk

Rapsolja till fritering

 

 

 

Tillval:

 

Matolja

1.0 

msk

Strösocker

1.0 

tsk

 

Alternativ:

 

Vetemjöl

5.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

30.0 

gram

el. torrjäst

7.0 

gram

Salt

0.5 

tsk

Vatten

2.5 

dl

 

Alternativa tillbehör:

 

Gräddfil

 

 

Hårdost riven

 

 

Rödlök hackad

 

 

Stenbitsrom

 

 

Vitlök

 

 

Aromsmör ¤

 

 

 

Kockskolan:

 

Om langos >

 

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras bröd >

 

 

Om ojäst bröd, flatbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 221

Kcal / portion: 274

GBR (GI) / port: 14

Recept: 2736 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 124 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis kokt 2.0 styck 5%

Vetemjöl Special 7.0 dl 54%

Vatten ljummet 3.0 dl 0%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

el. torrjäst 6.0 gram Äts ej

Salt 1.0 tsk 0%

Rapsolja till fritering Äts ej

 

Tillval:

Matolja 1.0 msk Äts ej

Strösocker 1.0 tsk Äts ej

 

Alternativ:

Vetemjöl 5.0 dl 39%

Jäst blå färsk till matbröd 30.0 gram 1%

el. torrjäst 7.0 gram Äts ej

Salt 0.5 tsk 0%

Vatten 2.5 dl 0%

 

Alternativa tillbehör:

Gräddfil 0%

Hårdost riven 0%

Rödlök hackad 0%

Stenbitsrom 0%

Vitlök 0%

Aromsmör ¤ 0%

 

Kockskolan:

Om langos > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Så friteras bröd > Äts ej

Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Langos kan tillagas med vanligt vitt bröddeg eller med inblandning av potatismos ("potatisdeg"). Se film, klicka på > Ballistic BBQ under bilden.

  1. Potatisdeg: Skala, koka och mosa potatis. Värm upp vatten med salt till fingervarmt (37ºC). Smula jäst i en bunke. Häll vattnet över och rör tills jästen löst sig. Tillsätt potatismos och mjöl, blanda och knåda till smidig deg. I degblandare cirka 8 minuter. Täck med duk och låt jäsa i 40 minuter till dubbel storlek.
  2. Förbered pålägg. Allt passar på en smörgås.
  3. Ta en näve deg och tryck ut den med fingrarna till en rund platta på mjölat bakbord. Kanterna får gärna vara lite tjockare än mitten. Kavla ut degen om tunnare bröd önskas. Låt degen jäsa under duk i cirka 20 minuter.
  4. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  5. Fritera: Lägg i ett flatbröd med hålslev och låt fritera till fin gyllenbrun yta i 3-4 minuter. Vänd efter halva tiden. Ta upp och låt svalna av på galler med hushållspapper under.

Kockens kommentar

Lagos tillreds av vetemjöl, vatten/mjölk/gräddfil jäst och salt. Lite matolja och en anings socker kan ingå. Med potatismos i degen benämns rätten krumplis lángos. Pålägg kan vara vad som helst enligt eget tycke. Skinka, korv, gräddfil med rom etcetera. Läs mer > Om langos.

Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd

Liknande recept som Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept