Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl

Foto: Howcast, matzo

Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 16

Vetemjöl

9.0 

dl

Vatten till brödbak

3.0 

dl

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-3.2 

dl

 

Kockskolan:

 

Om matza >

 

 

Så bakas ojäst bröd >

 

 

Om ojäst bröd, flatbröd >

 

 

Om hårt tunnbröd >

 

 

Så bakas tunnbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 373

Kcal / portion: 119

GBR (GI) / port: 23

Recept: 1901 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 2%

Kolhydrater: 77%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 32 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 9.0 dl 100%

Vatten till brödbak 3.0 dl 0%

Bakplåtspapper %

Vattenreduktion bröd -3.2 dl -0%

 

Kockskolan:

Om matza > Äts ej

Så bakas ojäst bröd > Äts ej

Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej

Om hårt tunnbröd > Äts ej

Så bakas tunnbröd > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Howcast" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 200°C i god tid.
  2. Blanda mjöl och kallt vatten när ugnen nått rätt temperatur. Knåda hastigt samman till en deg.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord och skär ut breda remsor. Alternativ dela degen i mindre eller större bollar som kavlas ut. Picka många hål i degen med en gaffel. Lägg över på plåt med bakplåtspapper.
  4. Sätt in i ugnen och baka i 5-8 minuter tills brödet fått ljusbrun färg och blivit krispigt. Låt svalna.  

Kockens kommentar

Matza är ett judiskt "osyrat" flatbröd (utan jäst), läs mer > Om ojäst bröd. Ursprungligen ett hårt bröd liknande svenskt knäckebröd, numera ett tunnbröd. Brödet har ceremoniell betydelse under den "judiska påsken" Pesach. Skall brödet användas under Pesach råder strikta regler. Under andra tider än pesach får andra ingredienser ingå. Ceremoniell bakning, se filmen via länk under bilden. Läs mer > Om matza.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 3.2 dl (2 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Jämför

Tunnbröd bakat i ugn

Veteknäcke

Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd

Liknande recept som Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl