Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 322

Kcal / portion: 984

GBR (GI) / port: 52
Recept: 3936 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 8%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Rågsikt 3.0 dl 16%
Vetemjöl 10.0 dl 54%
Bakpulver 1.5 tsk 0%
Smör 75.0 gram 14%
Mjölk 7.0 dl 11%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Strösocker 0.5 dl 5%
Fänkålsfrön krossade 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Kockskolan:
Om spisbröd > Äts ej
Om tunnbröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Så bakas ojäst bröd > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning
- Smält smör och tillsätt mjölk.
- Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölkblandningen.
- Tillsätt socker, fänkål och salt.
- Blanda rågsikt och vetemjöl med bakpulver. Blanda ner mjölblandningen och arbeta till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
- Dela degen i portionsbitar. Kavla ut till runda kakor.
- Grädda kakorna i varm stekpanna, cirka 2 minuter på var sida.
- Servera dem gärna nygräddade med smör.
Kockens kommentar
Spisbröd är en gammal beteckning för ojäst "flatbröd" (tunnbröd) som förr lagades direkt på spisen, eller i stekpanna över öppen eld. Karaktäristiskt är att brödet är platt. Läs mer > Om spisbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Vattenhalten i färdigt mjukt flatbröd brukar bli 25-30% och i hårt 5-15%. Reduktionen påverkar portionsvikt och näringsvärdena väsentligt (se nedan). Läs mer > Om vattenförändringar.
Jämför
Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd
Liknande recept som Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd bakat med bakpulver
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagat naanbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad chapati
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan