Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 322
 
    
                Kcal / portion: 984
 
    
                GBR (GI) / port: 52
Recept: 3936 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 8%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Rågsikt 3.0 dl 16%
Vetemjöl 10.0 dl 54%
Bakpulver 1.5 tsk 0%
Smör 75.0 gram 14%
Mjölk 7.0 dl 11%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Strösocker 0.5 dl 5%
Fänkålsfrön krossade 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Kockskolan:
Om spisbröd > Äts ej
Om tunnbröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Så bakas ojäst bröd > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning
- Smält smör och tillsätt mjölk.
- Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölkblandningen.
- Tillsätt socker, fänkål och salt.
- Blanda rågsikt och vetemjöl med bakpulver. Blanda ner mjölblandningen och arbeta till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
- Dela degen i portionsbitar. Kavla ut till runda kakor.
- Grädda kakorna i varm stekpanna, cirka 2 minuter på var sida.
- Servera dem gärna nygräddade med smör.
Kockens kommentar
Spisbröd är en gammal beteckning för ojäst "flatbröd" (tunnbröd) som förr lagades direkt på spisen, eller i stekpanna över öppen eld. Karaktäristiskt är att brödet är platt. Läs mer > Om spisbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Vattenhalten i färdigt mjukt flatbröd brukar bli 25-30% och i hårt 5-15%. Reduktionen påverkar portionsvikt och näringsvärdena väsentligt (se nedan). Läs mer > Om vattenförändringar.
Jämför
Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd
Liknande recept som Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
- 
                
                    Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundreceptSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tunnbröd med jäst traditionellt bakatTid: 2 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tunnbröd bakat med bakpulverSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tjocka tunnbröd bakat i stekpannaTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatisTid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkålSvårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjölTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagat naanbrödTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hembakad chapatiTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    