Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis

Foto: Rättviks tunnbrödsbageri ¤

Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis

Lägg till ingredienser

Antal stora ā 40 cm: 20

Vetemjöl

1.0 

kilo

Rågmjöl fint

1.0 

kilo

Mjölk

1.5 

liter

Margarin

250.0 

gram

Socker

1.5 

dl

Sirap

1.5 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

1.0 

förp.

Salt

1.0 

tsk

Brödkrydda

 

 

Mjöl till utbakning

1.0 

kilo

Potatis

1.0 

kilo

Vattenreduktion bröd

-10.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om tunnbröd >

 

 

Så bakas tunnbröd >

 

 

Brödkavel >

 

 

Brödborste >

 

 

Bakspade >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 318

Kcal / portion: 747

GBR (GI) / port: 19

Recept: 14948 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 55%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 235 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 1.0 kilo 24%

Rågmjöl fint 1.0 kilo 22%

Mjölk 1.5 liter 6%

Margarin 250.0 gram 12%

Socker 1.5 dl 4%

Sirap 1.5 dl 5%

Jäst blå färsk till matbröd 1.0 förp. 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Brödkrydda 0%

Mjöl till utbakning 1.0 kilo 24%

Potatis 1.0 kilo 4%

Vattenreduktion bröd -10.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om tunnbröd > Äts ej

Så bakas tunnbröd > Äts ej

Brödkavel > Äts ej

Brödborste > Äts ej

Bakspade > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )

  1. Deg: Blanda degen med alla ingredienser utom utbakningsmjöl och potatisen. Degen skall vara lös. Låt jäsa i 1,5 timme.

  2. Koka, skala och pressa potatis. I receptet använd litermått = 2,5 liter per 20 st stora tuttul.

  3. Knåda in den pressade potatisen och knåda degen i rikligt med utbakningsmjöl. Smaksätt med valfria kryddor, till exempel med anis, kummin eller fänkålsfrö.

  4. Kavla ut med randkavel tunt på rikligt mjölat bord. Nagga med kruskavel (läs mer > Brödkavel) och "sopa" rent båda sidorna innan det gräddas.

  5. Grädda: Brödet gräddas i het värme (250°C+) cirka 30 sekunder på var sida, helst i vedeldad ugn i bagarstugan. Då behövs en bakfjöl (läs mer > Bakspade, ugnsspade).

Kockens kommentar

Recept och bild från tuttul.se, Rättviks tunnbröds­bageri. Det ger 20 stycken stora tunnbröd ā 40 cm i grundreceptet. Bakar man små stekpannestora ā 20 cm får man 60 stycken (4 gånger fler).

Tuttul (tutull) är namn på tunnbröd från Siljans­bygden i Dalarna som innehåller potatis. Varje socken har sitt eget namn på dessa tunnbröd till exempel tullt, strut och bitå, men "tuttul" är det mest spridda. Läs mer > Om tunnbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 1 liter vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.

Alternativ

Tunnbröd bakat i ugn

Tunnbröd bakat i stekpanna

Tunnbröd traditionellt bakat

Tunnbröd bakat med bakpulver

Matza, judiskt tunnbröd

Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd

Liknande recept som Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis