Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 318

Kcal / portion: 747

GBR (GI) / port: 19
Recept: 14948 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Vetemjöl 1.0 kilo 24%
Rågmjöl fint 1.0 kilo 22%
Mjölk 1.5 liter 6%
Margarin 250.0 gram 12%
Socker 1.5 dl 4%
Sirap 1.5 dl 5%
Jäst blå färsk till matbröd 1.0 förp. 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Brödkrydda 0%
Mjöl till utbakning 1.0 kilo 24%
Potatis 1.0 kilo 4%
Vattenreduktion bröd -10.0 dl -0%
Kockskolan:
Om tunnbröd > Äts ej
Så bakas tunnbröd > Äts ej
Brödkavel > Äts ej
Brödborste > Äts ej
Bakspade > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )
Deg: Blanda degen med alla ingredienser utom utbakningsmjöl och potatisen. Degen skall vara lös. Låt jäsa i 1,5 timme.
Koka, skala och pressa potatis. I receptet använd litermått = 2,5 liter per 20 st stora tuttul.
Knåda in den pressade potatisen och knåda degen i rikligt med utbakningsmjöl. Smaksätt med valfria kryddor, till exempel med anis, kummin eller fänkålsfrö.
Kavla ut med randkavel tunt på rikligt mjölat bord. Nagga med kruskavel (läs mer > Brödkavel) och "sopa" rent båda sidorna innan det gräddas.
Grädda: Brödet gräddas i het värme (250°C+) cirka 30 sekunder på var sida, helst i vedeldad ugn i bagarstugan. Då behövs en bakfjöl (läs mer > Bakspade, ugnsspade).
Kockens kommentar
Recept och bild från tuttul.se, Rättviks tunnbrödsbageri. Det ger 20 stycken stora tunnbröd ā 40 cm i grundreceptet. Bakar man små stekpannestora ā 20 cm får man 60 stycken (4 gånger fler).Tuttul (tutull) är namn på tunnbröd från Siljansbygden i Dalarna som innehåller potatis. Varje socken har sitt eget namn på dessa tunnbröd till exempel tullt, strut och bitå, men "tuttul" är det mest spridda. Läs mer > Om tunnbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 1 liter vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.
Alternativ
Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd
Liknande recept som Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd bakat med bakpulver
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagat naanbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad chapati
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan