Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna

Lägg till ingredienser

Antal à 20 cm: 16

Jäst färsk

13.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Anis, fänkål eller kummin

1.0 

tsk

Salt

0.5 

tsk

Sirap ljus

1.0 

dl

Hjorthornssalt }

0.5 

tsk

Grahamsmjöl

2.0 

dl

Rågsikt

3.0 

dl

Vetemjöl

5.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om tunnbröd >

 

 

Så bakas tunnbröd >

 

 

Om ojäst bröd, flatbröd >

 

 

Brödkavel >

 

 

Brödborste >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 316

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3218 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 64 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 13.0 gram 0%

Smör normalsaltat 50.0 gram 11%

Mjölk 5.0 dl 9%

Anis, fänkål eller kummin 1.0 tsk 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Sirap ljus 1.0 dl 14%

Hjorthornssalt } 0.5 tsk 0%

Grahamsmjöl 2.0 dl 12%

Rågsikt 3.0 dl 19%

Vetemjöl 5.0 dl 33%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om tunnbröd > Äts ej

Så bakas tunnbröd > Äts ej

Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej

Brödkavel > Äts ej

Brödborste > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Deg: Smält smör, häll på mjölk och värm till fingervärme (37°C).
  2. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, hjorthornssalt och mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
  3. Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela den i portionsbitar. Kavla ut varje del till ½-cm tjocka kakor. Använd gärna en kruskavel, eller nagga kakorna med gaffel innan gräddning. Borsta av löst mjöl från brödet på båda sidor (löst mjöl svartbränns).
  4. Grädda: Hetta upp en stekpanna på hög värme och grädda tunnbröden i torr stekpanna i 1-2 minuter på varje sida beroende på tjocklek. Låt dem svalna under bakduk. Förvaras i plastpåse.

Kockens kommentar

Tunnbrödsakademin: Tunnbröd är ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll (läs mer > Om tunnbröd). Det finns lika många recept på tunnbröd som det finns tunn­brödsbagare, och recepten kan skilja sig rätt mycket åt när det gäller ingredienser, jästid, gräddningstemperatur, samt de färdiga brödens konsistens och smak. Läs mer > Så bakas tunnbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 2 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.

Alternativ

Traditionellt bakat tunnbröd

Tuttul från dalarna

Tunnbröd bakat i ugn

Tunnbröd bakat med bakpulver

Matza, judiskt tunnbröd

Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd

Liknande recept som Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna