Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 316

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3218 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Jäst färsk 13.0 gram 0%
Smör normalsaltat 50.0 gram 11%
Mjölk 5.0 dl 9%
Anis, fänkål eller kummin 1.0 tsk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Sirap ljus 1.0 dl 14%
Hjorthornssalt } 0.5 tsk 0%
Grahamsmjöl 2.0 dl 12%
Rågsikt 3.0 dl 19%
Vetemjöl 5.0 dl 33%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Om tunnbröd > Äts ej
Så bakas tunnbröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Brödkavel > Äts ej
Brödborste > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Deg: Smält smör, häll på mjölk och värm till fingervärme (37°C).
- Smula ner jästen i en bunke. Rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, hjorthornssalt och mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
- Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela den i portionsbitar. Kavla ut varje del till ½-cm tjocka kakor. Använd gärna en kruskavel, eller nagga kakorna med gaffel innan gräddning. Borsta av löst mjöl från brödet på båda sidor (löst mjöl svartbränns).
- Grädda: Hetta upp en stekpanna på hög värme och grädda tunnbröden i torr stekpanna i 1-2 minuter på varje sida beroende på tjocklek. Låt dem svalna under bakduk. Förvaras i plastpåse.
Kockens kommentar
Tunnbrödsakademin: Tunnbröd är ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll (läs mer > Om tunnbröd). Det finns lika många recept på tunnbröd som det finns tunnbrödsbagare, och recepten kan skilja sig rätt mycket åt när det gäller ingredienser, jästid, gräddningstemperatur, samt de färdiga brödens konsistens och smak. Läs mer > Så bakas tunnbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 2 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.
Alternativ
Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd
Liknande recept som Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd bakat med bakpulver
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagat naanbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad chapati
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan