Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 326

Kcal / portion: 101

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1615 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 5.0 dl 65%
Vatten ljummet 2.0 dl 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Matolja 2.0 tsk 5%
Tillbehör:
Smör smält 5.0 msk 30%
Kockskolan:
Om indiskt flatbröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Så bakas ojäst bröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film > klicka på "Bhavna´s Kitchen" under bilden.
- Deg: Blanda med ena handen mjöl, salt och olja. Tillsätt vatten lite i taget och knåda i 4-5 minuter till en halvfast degmassa som inte kladdar.
- Täck degen, gärna med fuktig duk och låt vila i cirka 10 minuter.
- Dela degen och forma till mandarinstora bollar. Mjöla och kavla ut till tunna runda plattor, cirka 15 centimeter stora. Degtjockleken kan varieras enligt eget tycke.
- Stek: Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme och stek hastigt cirka 15 sekunder på var sida så att degen börjar bubblar sig.
- Gasspis/utegrill/öppen eld: Lägg ett galler över lågan och lägg på chapatin i några sekunder så att den sväller upp som en ballong. Lägg åt sidan varvid degen sjunker ihop. Grädda nästa.
- Elspis: Saknas öppen eld steker man färdigt i pannan. Vänd några gånger och lägg åt sidan när den fått lite bruna fläckar på blåsorna.
- Pensla det varma brödet med lite (skirat) smör eller olja. Degen blåser inte upp på samma sätt, men resultatet blir ändå ett mjukt och gott bröd.
- Servera brödet som tillbehör till mat, som smörgås med olika pålägg, eller som snacks.
Kockens kommentar
Flatbröd är bröd av ojäst deg, det vill säga utan jäsmedel (läs mer > Om ojäst bröd). Det finns många varianter av flatbröd i Indien utöver chapati. Wikipedias "List of Indian breads" omfattar ett 100-tal indiska bröd, de flesta är flatbröd. Dessutom finns det många varianter av de olika flatbröden. Läs mer > Om indiskt flatbröd. En variant till chapati är indiskt naanbröd (se recept via länk nedan). Läs mer > Om indiskt flatbröd.Alternativ
Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd
Liknande recept som Hembakad chapati
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd bakat med bakpulver
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagat naanbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad chapati
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan