Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 291

Kcal / portion: 177

GBR (GI) / port: 15
Recept: 1413 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 5.0 dl 75%
Mjöl till utbakning 0.5 dl 7%
Bakpulver 1.5 tsk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 17%
Vatten ljummet 2.5 dl 0%
el. mjölk 0%
Vattenreduktion bröd -1.3 dl -0%
Kockskolan:
Så bakas tortillas > Äts ej
Så bakas ojäst bröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Om tacos, tortillas > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Hilah Cooking" under bilden. Receptet är utförligt beskrivet, vilket kan förefalla jobbigt, men egentligen är det lätt att laga tortillas.- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Vätska: Vanligtvis används vatten, ibland mjölk. Vatten ger frasig skorpa, mjölk ger fylligare bröd med mjukare skorpa. Vätskan bör vara ljummen. I filmen används mjölk.
- Matfett: Vanligtvis används matolja, ibland rumsvarmt eller smält smör.
- Deg: Tillsätt matolja och vatten i bunken. Blanda om väl. Degen skall släppa från kanterna men inte vara styv. Tillsätt mer vatten om den är för hård och mjöl om den är för lös.
- Knåda degen på mjölat bakbord några minuter tills smidig. Tryck ut med handflatan, vik ihop och tryck till igen 5-6 gånger. Knåda i maskin cirka 5 minuter. Degen skall vara mjuk utan att kladda.
- Vila: Låt degen vila övertäckt i kylskåp i 30 minter upp till 24 timmar.
- Forma: Dela degen i jämnstora bitar (50-80g/st). Rulla till bollar stora som golfbollar eller lite större. De får gärna vila ytterligare 10 minuter under duk men det är inte nödvändigt.
- Kavla ut bullarna till platta runda plättar ett par millimeter tjocka. De skall få plats i en stekpanna. Kavla med lätt hand, tar man i för mycket fastnar degen i bordet. Kavla, vrid, kavla, vänd, kavla till fin form.
- Stek: Hetta upp en stekpanna på medelhög till hög värme. Stek plättarna i torr värme tills degen puffar upp inom en minut eller så. Vänd och stek i ytterligare cirka halvminuten. Stick hål på stora bubblor. Steker man för länge blir de hårda och brända. De skall vara mjuka när stekt med några bruna fläckar.
- Förvara bröden inpackad i lätt fuktad handduk.
Kockens kommentar
Vetetortilla är lite lenare, brödigare och mjukare än majstortilla och används framför allt då det behövs större bröd, som till enchiladas och burritos.Glutenfria tortillas 6 st: 4 äggvitor, 3 dl majsmjöl, 1 dl majsstärkelse, 3-4 dl vatten, 1,5 tsk salt och matfett till stekning. Vispa äggvita med övriga ingredienser. Låt vila 20 minuter. Stek cirka en ½ deciliter åt gången i panna med matfett.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Vattenhalten i färdig tortilla brukar vara runt 35%. Reduktionen påverkar portionsvikt och näringsvärdena väsentligt (vikt%). Per tortilla har cirka 1,6 centiliter vatten dunstat bort i värmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Tortillas, quesadillas, fajitas
Liknande recept som Hemlagade vetetortillas
-
Hemlagade vetetortillas
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Majstortilla utan mexikanskt majsmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mexikansk majsmassa till tortillas
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Huevos Rancheros - mexikansk frukost
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med fläskkarré
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med lax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med kyckling
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med torsk
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med jätteräkor
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fajitakryddad kyckling med tortilla
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan