För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Hilah Cooking

Hemlagade vetetortillas

Lägg till ingredienser

Antal: 8

Vetemjöl

5.0 

dl

Mjöl till utbakning

0.5 

dl

Bakpulver

1.5 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Matolja neutral (ej oliv)

2.0 

msk

Vatten ljummet

2.5 

dl

el. mjölk

 

 

Vattenreduktion bröd

-1.3 

dl

 

Kockskolan:

 

Så bakas tortillas >

 

 

Så bakas ojäst bröd >

 

 

Om ojäst bröd, flatbröd >

 

 

Om tacos, tortillas >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 291

Kcal / portion: 177

GBR (GI) / port: 15

Recept: 1413 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 7%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 61 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 5.0 dl 75%

Mjöl till utbakning 0.5 dl 7%

Bakpulver 1.5 tsk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 17%

Vatten ljummet 2.5 dl 0%

el. mjölk 0%

Vattenreduktion bröd -1.3 dl -0%

 

Kockskolan:

Så bakas tortillas > Äts ej

Så bakas ojäst bröd > Äts ej

Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej

Om tacos, tortillas > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Hilah Cooking" under bilden. Receptet är utförligt beskrivet, vilket kan förefalla jobbigt, men egentligen är det lätt att laga tortillas. 

  1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Vätska: Vanligtvis används vatten, ibland mjölk. Vatten ger frasig skorpa, mjölk ger fylligare bröd med mjukare skorpa. Vätskan bör vara ljummen. I filmen används mjölk.
  3. Matfett: Vanligtvis används matolja, ibland rumsvarmt eller smält smör.
  4. Deg: Tillsätt matolja och vatten i bunken. Blanda om väl. Degen skall släppa från kanterna men inte vara styv. Tillsätt mer vatten om den är för hård och mjöl om den är för lös.
  5. Knåda degen på mjölat bakbord några minuter tills smidig. Tryck ut med handflatan, vik ihop och tryck till igen 5-6 gånger. Knåda i maskin cirka 5 minuter. Degen skall vara mjuk utan att kladda.
  6. Vila: Låt degen vila övertäckt i kylskåp i 30 minter upp till 24 timmar.
  7. Forma: Dela degen i jämnstora bitar (50-80g/st). Rulla till bollar stora som golfbollar eller lite större. De får gärna vila ytterligare 10 minuter under duk men det är inte nödvändigt.
  8. Kavla ut bullarna till platta runda plättar ett par millimeter tjocka. De skall få plats i en stekpanna. Kavla med lätt hand, tar man i för mycket fastnar degen i bordet. Kavla, vrid, kavla, vänd, kavla till fin form.
  9. Stek: Hetta upp en stekpanna på medelhög till hög värme. Stek plättarna i torr värme tills degen puffar upp inom en minut eller så. Vänd och stek i ytterligare cirka halvminuten. Stick hål på stora bubblor. Steker man för länge blir de hårda och brända. De skall vara mjuka när stekt med några bruna fläckar.
  10. Förvara bröden inpackad i lätt fuktad handduk.

Kockens kommentar

Vetetortilla är lite lenare, brödigare och mjukare än majstortilla och används framför allt då det behövs större bröd, som till enchiladas och burritos.

Glutenfria tortillas 6 st: 4 äggvitor, 3 dl majsmjöl, 1 dl majsstärkelse, 3-4 dl vatten, 1,5 tsk salt och matfett till stekning. Vispa äggvita med övriga ingredienser. Låt vila 20 minuter. Stek cirka en ½ deciliter åt gången i panna med matfett.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Vattenhalten i färdig tortilla brukar vara runt 35%. Reduktionen påverkar portionsvikt och närings­värdena väsentligt (vikt%). Per tortilla har cirka 1,6 centiliter vatten dunstat bort i värmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Hemlagade majstortillas

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Tortillas, quesadillas, fajitas

Liknande recept som Hemlagade vetetortillas