Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 77

Kcal / portion: 594

GBR (GI) / port: 34
Recept: 594 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Majskorn färska 500.0 gram 100%
Vatten till kokning 10.0 dl Äts ej
Vattenupptag 3.0 dl 0%
Släkt kalk 0.5 msk Äts ej
Kockskolan:
Matkvarn > Äts ej
Så bakas tortillas > Äts ej
Om tacos, tortillas > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 12 tim )
Se film, klicka på "Steve" under bilden ovan.
- Ingredienser: Majsen kan vara färsk eller torkad. I Mexiko används som regel vit majs, men gul går också bra. Släkt kalk, klicka på ingrediensen för information. Obs! Släkt kalk har farligt brännande effekt på hud, ögon och lungor. Ta inte i pulvret och undvik att andas in damm och kokångor. Läs mer, klicka på ingrediensen.
- Koka: Häll majskornen i en kastrull med tredubbla mängden vatten. Tillsätt släkt kalk. Skölj sedan av mängdmåttet. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter. Ta av från plattan, lägg på lock och låt vila i 8-12 timmar.
- Skala: Häll bort kokspadet. Lägg tillbaka majsen, fyll på vatten och gnugga dem med händerna för att bli av med skal. Häll bort vattnet med skal som flyter på ytan. Gör detta några gånger i nytt vatten. Om lite skal finns kvar gör inte så mycket.
- Mal: Finmal kornen i en köttkvarn med finaste hålskiva. Kan också mixas i matberedare. Smeten skall vara halvfast, så tillsätt lite vatten om den är för torr. Resultatet skall kunna formas till en mjuk sammanhängande klump som inte klibbar. Grövre malning med en hel del skal kvar, ger en tortilla liknade rårakor.
- Tortillas: En sats majsmassa räcker till 12 normalstora tortillas à 20 centimeter breda. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Majstortillas kan inte lagas med det vanliga majsmjöl som finns i svenska butiker. Degen håller inte samman utan blir till en kletig gegga när man steker det som plättar. Det finns färdig tortillamjöl att köpa i till exempel i USA, men svårfunnet i Sverige. Det är dock inte nödvändigt att tillaga deg enligt detta recept, utan man kan fuska genom att tillsätta husk, majsstärkelse och annat för att förbättra stekegenskaperna (se recept via länk nedan > Majstortillas). Läs mer, klicka på ingrediensen > Majskorn färska. Se också > Så lagas tortillas.Passar till
Fler recept inom Tortillas, quesadillas, fajitas
Liknande recept som Hemlagad mexikansk majsmassa till tortillas
-
Hemlagade vetetortillas
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Majstortilla utan mexikanskt majsmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mexikansk majsmassa till tortillas
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Huevos Rancheros - mexikansk frukost
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med fläskkarré
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med lax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med kyckling
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med torsk
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med jätteräkor
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fajitakryddad kyckling med tortilla
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan