Så bakas tortillas

Fotograf/bild: Jauja Cocina Mexicana

Så bakas tortillas

(Så tillagas tortillas, så tilllagas quesadilla, så tillagas fajitas, så tillgagas enchiladas)

Tortillas är flatbröd som tillagas på klassiskt mexikanskt vis av majsmjöl, vatten och salt (bilden ovan). Det finns också vetetortillas. Den senare är lite lenare, brödigare och mjukare än majstortilla och används framför allt då det behövs större bröd som till enchiladas och burritos. Majstortilla är fastare och sprödare, svårare att forma och att rulla. Tortilla är mycket är enkelt och går snabbt att tillaga. Hemlagat är godare än färdiglagade som finns plastförpackad i handeln. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Tortilla används på olika sätt.

 • Som tilltuggsbröd till nästan all slags mat.
 • Som wraps med allehanda godsaker inlindat i brödet. Se recept > Wraps med lax, avokado och ägg.
 • Som quesadilla = osttortilla. Se recept > Kryddig bönquesadilla med paprika.
 • Som fajitas = köttortilla. Se recept > Fajitakryddad kyckling med tortilla.
 • Som burritos = tortillapaket med varierande fyllning. Se recept > Carne asada burritos, klassisk köttburrito.
 • Som enchiladas = rullad tortilla med fyllning. Se recept > Bönenchilada.
 • Som tostada = rostad (tacoskal, nachos) som snacks eller tilltuggsbröd. Se recept > Nachostallrik.

Läs mer > Tortilla.

Andras recept: Det förekommer olika varianter, men basen är alltid mjöl och vätska.

Majstortillas kan förutom majsmjöl innehålla annat mjöl som rismjöl, bovetemjöl och husk. Lite bakpulver förekommer ibland. Smeten kan vara rinnig som pannkakssmet eller fast som vid brödbak. Lite matolja ingår ofta.


SÅ BAKAS VETETORTILLAS

En normalstor tortilla är cirka 20 centimeter i diameter, vilket passar till en normalstor stekpanna. En stor är cirka 25 centimeter bred, vilket bland annat behövs till burritos. I praktiken tillagas brödet av mjöl och vatten, även om andra ingrediensen kan ingå. Mängd vätska är 0,6 deciliter mjöl för en normal halvfast deg som inte klibbar mot degskålens kant (kan i andra recept variera från 0,5 till 1 dl vatten/dl mjöl). 0,8 dl ger en rinnig deg modell pannkakssmet.

 Tjocklek cirka 1,5 mm Åtgång för 10 stycken
 Norm tortilla

Bredd

Vikt

Mjöl

Vätska

 Liten

15 cm

35 g

  4 dl

2,5 dl

 Normal

20 cm

60 g

  7 dl

4,3 dl

 Stor

25 cm

95 g

11 dl

6,8 dl


 


SÅ BAKAS MAJSTORTILLAS

Mexikanskt majsmjöl (masa harina = "mjölmassa"), som används bland annat till tortillas, skiljer sig från vanligt majsmjöl som vi finner i svenska butiker. Sådant mjöl är fiber- och stärkelserikt. Vanligt majsmjöl fungerar inte bra till tortillas av denna anledning, degen håller inte samman utan blir till en kletig gegga när man steker det som plättar. För att motverka detta brukar man tillsätta husk (se dito) och stärkelsemjöl, lämpligtvis majsstärkelse.

 • Mexikansk majsmassa (masa farina de mais) tillverkas genom att majs kokas i vatten med släkt kalk (Calcium hydroxide) i en process kallad nixtamalization (läs mer > Majsmjöl). Se recept > Hemlagad mexikansk majsmassa till tortillas.
 • Mexikansk tortilladeg: 6 dl mexikansk tortillamjöl  blandas med 4,5 dl varmt vatten och 1 tsk till en homogen mjuk sammanhängande deg som inte kladdar. Degen vilas övertäckt i 10-20 minuter. Ger cirka
 • Svensk variant:
 • Formning: Degen delas och rullas till golfbollsstora bullar, som kavlas ut till runda plättar, ett par millimeter tjocka och cirka 20 centimeter breda. Kan också pressas i en tortillapress (se dito).


 • och steks i het torr panna i cirka 1 minut på var sida.
Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Så bakas tortillas

Det finns 20 recept med Så bakas tortillas