Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 304

GBR (GI) / port: 20
Recept: 2429 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 50.0 gram 2%
Vatten 3.0 dl 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 10%
Honung flytande 2.0 tsk 2%
Yoghurt turkisk 1.5 dl 7%
Vetemjöl 8.0 dl 70%
Pensling:
Smör smält 25.0 gram 7%
Vitlök torkad 0.5 klyfta 0%
el. annan smaksättare
Kockskolan:
Om naanbröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim 30 min )
- Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt salt, honung och yoghurt. Rör ner mjöl lite i taget tills degen släpper från kanterna. Låt jäsa under duk cirka 45 minuter.
- Hetta upp en stekpanna till högsta värme.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela i portionsdelar. Platta eller kavla ut bitarna efter hand som de gräddas.
- Baka bröden 3-5 minuter på varje sida i stekpannan.
- Blanda smält smör med valfri smaksättning. Pensla bröden innan servering till all slags mat, eller ät det som "smörgås". Naanbröd är klassiskt tillbehör till tandoorikyckling.
Kockens kommentar
Degen eller brödet kan smaksättas med vitlök, persilja eller koriander. Naanbröd har sitt ursprung från Centralasien (Iran och "-stanländerna"), tillika vida spritt även i Sydasien. Det är närbesläktat med pitabröd. Läs mer > Om naanbröd. Där finns också film tillagning naanbröd.
Alternativ
Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd
Liknande recept som Hemlagat naanbröd
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd bakat med bakpulver
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagat naanbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad chapati
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan