
Om naanbröd
(naanbröd = persiskt flatbröd, Så bakas naanbröd)
naan bread = Persian flatbread
pain naan = pain plat persan
pane naan = pane piatto persiana
Naan-Brot = persisches Fladenbrot
pan naan = pan plano persa
Naanbröd (persiska nân = bröd) är ett platt runt eller ovalt vitt bröd av surdeg med ursprung från Centralasien (Iran och "-stanländerna"), tillika vida spritt även i Sydasien. Det är ett jäsdegsbröd närbesläktat med pitabröd (läs mer > Pitabröd). I moderna recept används bakpulver eller jäst, till skillnad från till exempel chapati som är ett ojäst enkelt flatbröd (läs mer > Chapati, indiskt bröd). En annan skillnad är ingredienserna (se nedan) och att naanbröd traditionellt gräddas i en tandoorugn (bild ovan, läs mer > Tandoor) genom att med handen smacka (slänga) den utplattade degen mot den heta ugnnens insida, medan chapati tillagas på en "tava" (stekpanna).
SÅ BAKAS NAANBRÖD
Ingredienserna är vanligen vetemjöl, vatten eller mjölk, yoghurt, socker eller honung och salt. Koriander, persilja och vitlök förekommer som smaksättare. Ingredienserna blandas och knådas till en mjuk deg som inte är kletig. Degen får vila övertäckt i 30-45 minuter. Därefter rullas små mandarinstora bollar som plattas/kavlas ut och gräddas ett par minuter på var sida i het värme (över 200°C). Det färdiggräddade brödet penslas med smält smör. I brist på en tandoorugn kan brödet gräddas på en utegrill, i stekpanna eller i het ugn. Se film via länk nedan och recept > Naanbröd. Naanbröd förekommer i handeln kryddat på olika sätt, som värms i ugn innan servering.
SÅ ANVÄNDS NAANBRÖD
Naanbröd serveras gärna penslade med smält smör till allehanda rätter och används gärna till att doppa i såser. Klassiskt är naanbröd till tandoorikyckling.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05
Läs mer
Om indiska flatbröd, chapati m.fl.
Recept med Om naanbröd
Det finns 2 recept med Om naanbröd
-
Hemlagat naanbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Aloo Gobi Masala
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: