Yorkshire pudding

Fotograf/bild: Capper´s Farmer

Om pannkaksbröd

(pannkaksbröd)

Engelsk översättning panncake bread, dripping pudding, Yorkshire pudding, popovers, laplanders, portland, dutch baby

Fransk översättning pain aux crêpes, pouding chômeur

Italiensk översättning fritella di pane

Tysk översättning Pfannkuchenbrot

Spansk översättning pan de panqueques

Pannkaksbröd benämner Kunskapskokboken bröd som bakas av pannkakssmet utan jäsmedel, det vill säga en smet av vetemjöl, ägg och mjölk eller vatten. Klassiskt är Yorkshire pudding, ett vitt bröd med anor från 1700-talets England, som följt med utvandrare till USA och Kanada. Okänt i Norden eftersom vetemjöl inte kunde odlads i större omfattning i norr förrän i början av 1900-talet. Formellt ett flatbröd, även om det sällan betraktas som sådant (läs mer > Om ojäst bröd, flatbröd). Se recept via länk till höger om bilden ovan.

  • Yorkshire pudding: Föregångaren "dripping pudding" (pannkaksbröd med stekflott, dripping = njurtalg) var en huvudrätt eller förrätt, ett sätt att fylla engelska magar så att man inte åt så mycket av köttsteken, vilket var en dyr bristvara. Namnet "Yorkshire" för att brödet tillagas i hög värme, vilket också gäller för stenkol som finns rikligt i grevskapet. Numera ett klassiskt tillbehör till söndagssteken. Kan också vara fylld med olika ingredienser till exempel bangers (se dito korv), som då ofta serveras med potatismos som tillbehör. Fylld med sötsaker förekommer också serverad som mellanmål eller efterrätt. National Yorkshire Pudding Day firas första söndagen i februari (i USA den 13:de oktober). Läs mer > Om pudding.
  • Popovers (Germain pancake) är en amerikansk motsvarighet till Yorkshire pudding. Tillagas på samma sätt. Serveras som tillbehör till mat, som frukostbröd med marmelad, eller som dessert med frukt och vispad grädde. Namnet "popover" för att degen sväller upp över kanten under bakningen. Benämns också Laplanders. En variant med vitlök och kryddor kallas Portland.
  • Dutch babies är stora amerikanska popovers skapad runt 1940 av Café Manca i Seattle. Ett av ägarens barn sägs ha myntade namnet, på grund av en felsägning av tyskans "deutsch".
  • Pouding chômeur (fr. "den arbetslöses pudding") är en variant av pannkaksbrödet i Kanada. Den skapades av kvinnliga fabriksarbetare under den stora depressionen 1930. Till skinnad från popovers hälldes en het sockerlösning eller sirap på smeten i plåten innan den sattes in i ugnen. Smetens reste sig sedan genom sockervattnet som karamelliserades vilket gav rätten söt karaktär.


SÅ BAKAS PANNKAKSBRÖD

  • Form: Pannkaksbröd kan tillagas i ugnsform ungefär som en tjockpannkaka, men sker oftast i en muffinsplåt. Det finns plåtar för stora muffins/pannkaksbröd vilket är klassiskt (se Yorkshire puddingform). Formen skall vara smord med matfett.
  • Smet: Pannkaksbröd bakas på en smet med 1 dl mjöl, 1 dl mjölk och/eller vatten per 1-2 ägg (sats = 3+3+3-6 ägg). Lite salt brukar ingå och lite smör eller matolja kan ingå. Smeten bör vila 30-60 minuter.
  • Ugnsvärme: Det väsentliga är att smeten puffar upp till en boll under tillagningen, för att sedan falla ihop när den tas ut och svalnar. För att detta skall ske behövs hög ugnsvärme över 200°C, helst en bra bit däröver. Dessutom måste formen som smeten bakas i först hettas upp i ugnen.
  • Tillagningstid cirka 20 minuter. Serveras nybakade, sparade blir tråkiga.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04
Läs mer

Knackwurst, Bangers

Yorkshire puddingform

Muffinsformar

Om pudding

Om ojäst bröd, flatbröd

Recept med Om pannkaksbröd

Det finns 2 recept med Om pannkaksbröd