Om bagels

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om bagels

(bagel = judiskt vitt bröd från Polen, beigle, beygl, beigel, bajgiel, Så bakas bagels)

Engelsk översättning bagel = Jewish white bread from Poland

Fransk översättning bagel = pain blanc juif de Pologne

Italiensk översättning bagel = pane bianko ebraico dalla Polonia

Tysk översättning bagel = jüdisches Weissbrot aus Polen

Spansk översättning bagel = pan judío de Polonia

Bagel (beigel, förr beigle, Polen bajgiel) är ett vitt vetemjölsbröd. Enligt svenska språkrådet skall det stavas beigel, fast det tillämpas inte i praktiken. Degen formas till ringar (~12 cm breda) liknade doughnuts, som först kokas någon minut eller två i vatten innan de bakas i ugn. Garneras vanligen med vallmo- eller sesamfrön, alternativt bara med salt. Ursprungligen ett surdegsbröd, numera oftast bakat som vanligt vitt bröd. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Brödet ursprungligen ett judiskt matbröd, med troligt ursprung från judiska församlingar i Polen på 1600-talet. (på jiddisch "beygl" = liten ring). I vart fall omtalad i Krakow 1610. Brödet hade ceremoniell betydelse som gåva till kvinnor som fött barn. Likt svenskt knäckebröd användes hålet till att stapla bröden på stänger som förvarings- och transportmetod. Bagels fördes till USA av polskjudiska invandrare och är särskilt populärt i städer med stor judisk befolkning som New York. Bagels benämns ofta i Sverige som amerikanska.


BUTIKSBRÖD

Industriellt brukar brödet ångbakas i ugn i stället för att skållas, vilket ger ett fluffigare, mjukare (svampigare) bröd utan större tuggmotstånd jämfört med hembakat.

  • Brödtyp: Vitt mjukt matbröd.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Gifflar, baguette eller annat vitt bröd.
  • Försäljning: Förekommer till och från i svenska butiker, både färsk och fryst.
  • JämförprisHögt, runt 60 kr/kg (vitt bröd 20-55 kr/kg). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Som annat bröd. Kan frysas i 6 månader.

Ingredienser: Vetemjöl, vetemalt, vatten, rapsolja, socker, salt och jäst. Annat som kan ingå är kornmjöl, sojamjöl, soja, melass, sojabönolja, honung, sesamfrö, vallmofrö, vetegluten, emulgeringsmedel E471, mjölbehandlingsmedel E300.

Näring: Bagels är energi- och näringsrikare än vitt bröd i allmänhet tack vare förhållandevis låg vattenhalt (20-26%). Ett ganska torrt bröd sålunda.

 Näringsvärden

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

 Bagels normtal

315

11%

3%

59%

3%

1%

23%

 Normtal vitt bröd

260

   9%

3%

47%

3%

1%

37%

Källa: Kunskapskokboken 2019


SÅ BAKAS BAGELS

En perfekt bagel skall smaka som nybakat bröd, ha krispig skorpa och ett lätt segt inkråm som ger lite motstånd när man tar en tugga. Segheten försvinner om brödet rostas. I USA talar man olika varianter, New York style, East Coast Style, Montreal style, St. Louis style med flera.

Bagels bakas med fördel på Vetemjöl special, för att få ett lite kompaktare bröd med tuggmotstånd. Bagels på fullkornsvetemjöl och med inblandning av råg förekommer. Vanligtvis ingår sötma i form av (bröd-)sirap, honung eller socker. Ibland ingår smör och ägg. Som degvätska vatten och/eller mjölk. Traditionellt ett kalljäst fördegsbröd med surdeg eller jäst (se recept > Klassiska bagels), numera oftast bakat som vanligt vitt bröd (se recept > Bagels, vitt ringbröd). Degen rundrivs (knådas) ordentligt och jäses i 1 timme. Därefter delas degen i portionsbitar som rullas till smala korvar och sätts ihop till en ring. Efter en kortare vila, 5-10 minuter, kokas (skållas) ringarna 1-1,5 minuter. I kokvattnet brukar lite bakpulver, brödsirap eller honung tillsättas, vilket ger brunare brödskorpa. Avslutningsvis bakas brödet i het ugn (225°C) 12-15 minuter. Skållningen ger ett fastare yttre hölje och ringformen gör att degen bakas jämnare. Brödet garneras på klassiskt vis med flingsalt, numera vanligen med vallmo- eller sesamfrön.

Smaksättare: Flera smak­sättningar av degen är tänkbara, till exempel med russin, lök, vitlök, ost eller nötter. I Japan smaksätts bagels bland annat med grönt te, choklad, banan och nötter.


SÅ ANVÄNDS BAGELS

Bagels används som mellanmålsbröd, eller som annat vitt bröd. På 1800-talet var det i USA populärt med "bagel brunch", vilket var uppskuren bagel med rimmad lax ("lox"), cream cheese (krämig färskost), tomat och rödlök. Fortfararande en populär klassiker i USA.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Högt och lågt jämförpris

Om vitt matbröd

skålla

Sirap

Recept med Om bagels

Det finns 2 recept med Om bagels