
Fotograf/bild: Se recepten, see recipes
Om focaccia
(foccacia, focaccio Genovese, Foaccia rosmariono, Focaccio col formaggio, fogaça)
focaccia = Italian white flatbread
fougasse, gibassiér = pain plat blanc
focaccia, focaccia doice, fügassa, pizza bianca =pane bianca piatto
Focaccia = Italienisches weißes Fladenbrot
hogaza, fogassa = pan plano blanco
Focaccia är ett italienskt platt vitt bröd bakat på vetemjöl där matolja ingår i degen. Likt pizzor garneras brödet ofta med örter, grönsaker, ost, pesto och annat. Kallas ibland "pizza bianca". Tillagas traditionellt på fördeg (biga eller poolish). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Brödets ursprung troligtvis från etruskerna (folkslag i norra Italien under forntiden) eller antikens Grekland. I forntida Rom var "panis focacius" ett flatbröd bakat i öppen eldstad (latinets focus = centrum/härd). Första gången focaccia omtals i skrift var på 1200-talet. Numera förknippas brödet med det Liguriska köket, där kallat "fugassa". Från Italien spritt via Provence till resten av Frankrike (fougasse), till Spanien (hogaza) och till Portugal (fogaca).
Varianter: Det finns många varianter alltifrån kexhårda Focaccia seccaen till den mjuka och oljiga Focaccia di Voltri. Garnering kan vara lite vad som helst och det finns också söta varianter (focaccia doice) med frukt.
- Focaccio Genovese (som i Genua, bild ovan överst), där benämnd "fugassa", är nog den mest välkända focaccian. Kännetecknande är hålen i brödet uttryckt med fingrarna, som sedan penslas med olivolja och saltvatten (salamonia). Se dito recept.
- Foaccia rosmariono (med rosmarin, bild ovan t.v.) är också välkänt. Se dito recept.
- Focaccio col formaggio (med ost) även kallad focaccio di Recco eller Focaccio tipo Recco, består av stracchino (en färskost) mellan två tunna lager bröddeg. Se dito recept.
- Fougasse (bild ovan nederst) är Frankrikes motsvarande bröd. Ett platt bröd format och snittat för att efterlikna ett veteax (bild ovan). Se dito recept.
- Gibassié/-r är ett provensalsk söt fougasse format på liknande sätt. Klassiskt frukostbröd. Se dito recept.
SÅ ANVÄNDS FOCACCIA
Focaccia i Genua och Ligurien är ett bröd som äts morgon, middag och kväll. Som tilltuggsbröd till mat, som smörgås eller snacks. Kan också ätas som pizza med pålägg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Film: Focaccio al rosmarino med fördeg
Recept med Om focaccia
Det finns 8 recept med Om focaccia
-
Enkel focaccia med chorizo och ost
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Focaccia col formaggio di Recco, flatbröd med färskost som i Recco
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Focaccia al rosmarino på fördeg
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel focaccia med soltorkade tomater
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fougasse = fransk focaccia på fördeg
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfri focaccia på bovete
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel focaccia utan fördeg
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Focaccia - fugassa genovese
Tid: 1 tim (+ 2 tim 45 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan