Enkel focaccia med soltorkade tomater

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel focaccia med soltorkade tomater

Lägg till ingredienser

Antal bröd (ā 20 bitar): 1

Jäst färsk

50.0 

gram

Vatten till bröddeg

1.0 

liter

Salt

2.0 

msk

Olivolja

2.0 

dl

Vetemjöl

19.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-3.0 

dl

 

Garnering:

 

Soltorkade tomater

6.0 

styck

Timjan torkad

1.0 

msk

Flingsalt

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om foccacia >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 5628

GBR (GI) / port: 421

Recept: 5628 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 10%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 1971 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Vatten till bröddeg 1.0 liter 0%

Salt 2.0 msk 0%

Olivolja 2.0 dl 27%

Vetemjöl 19.0 dl 71%

Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%

 

Garnering:

Soltorkade tomater 6.0 styck 1%

Timjan torkad 1.0 msk 0%

Flingsalt 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om foccacia > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Tillsätt olja och mjöl blandat med salt. Arbeta degen till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt vila under duk i cirka 30 minuter.
  2. Förvärm ugnen på 200C. Olja in en långpanna.
  3. Forma: Häll degen i långpanna och platta ut. Olja in ytan med olivolja. Strö över strimlade tomater, timjan och flingsalt.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

Kockens kommentar

Focaccia (från latinets focus = centrum/härd), är ett klassiskt italienskt vitt tilltuggsbröd där olivolja ingå i degen. Bakas traditionell på fördeg. Degen toppas med örter, grönsaker, ost, pesto eller dylikt liknande pizza och kallas ibland för "pizza Bianca". Det finns många varianter. Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om focaccia.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 3 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Focaccia genovese

Focaccia al rosmarino på fördeg

Fougasse = fransk focaccia

Focaccia uta fördeg

Focaccia med chorizo och ost

Glutenfri focaccia

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Enkel focaccia med soltorkade tomater