Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 19
Recept: 2537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl Special 9.0 dl 75%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Vatten ljummet 4.0 dl 0%
Olivolja 2.0 msk 9%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Garnering:
Olivolja 0.5 dl 15%
Rosmarin torkad 2.0 tsk 0%
Flingsalt 0%
Tillval:
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om foccacia > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Tillsätt olja och mjöl blandat med salt. Arbeta degen till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt vila under duk i cirka 40 minuter.
- Förvärm ugnen på 225C. Olja in en långpanna.
- Forma: Häll degen i långpanna och platta ut. Gör många små gropar med fingerspetsarna. Olja in ytan med olivolja. Tryck ner oliver i degen om så önskas. Strö över rosmarin och flingsalt. Låt jäsa i 20 minuter.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Kockens kommentar
Focaccia är italienskt vitt matbröd där olivolja ingår i degen. Det finns många varianter. I Frankrike benämns brödet "fougasse", i Spanien "hogaza" och i Portugal kallas det "fogaca". Läs mer > Om focaccia.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 2 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fougasse = fransk focaccia på fördeg
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Enkel focaccia utan fördeg
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan