Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 294

Kcal / portion: 1509

GBR (GI) / port: 71
Recept: 3019 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl Special 250.0 gram 29%
eller 4.2 dl %
Vetemjöl 400.0 gram 47%
eller 6.7 dl %
Vatten ljummet 3.5 dl 0%
Jäst blå färsk till matbröd 20.0 gram 1%
Maltsirap 10.0 gram 1%
Olivolja 3.0 msk 11%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Garnering:
Olivolja 3.0 msk 11%
Vatten ljummet 1.0 dl 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om foccacia > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim 45 min )
Se film, klicka på "GialloZafferano" under bilden ovan.
- Deg: Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt jästvattnet, maltsirap eller farinsocker och olivolja. Blanda och rundriv till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt vila under duk i 5 minuter.
- 3-slag: Rundriv och dela degen i antal bröd. Platta ut degen till en mindre rektangel och gör 3-slag (vik brödet på längden till tre lager, se filmen). Platta ut degen och låt vila med skarven nedåt på mjölat bakbord under duk i 30 minuter.
- Forma: Arbeta med en bröddeg i taget. Pensla en ugnsplåt med olja. Platta ut degen till en stor rektangel och lägg över på plåten. Täck med duk och låt vila i 20-30 minuter.
- Vila: Mjöla degen lätt och tryck ut den jämt till plåtens kanter (30x40 cm). Låt vila i ytterligare 1 timme.
- Garnering: Lös upp salt i lite ljummet vatten. Mjöla degen lätt. Tryck ut många gropar i degen med fingrarna (se filmen). Häll på olja och saltlösning. Bred ut över degen med händerna. Låt vila ytterligare 40-45 minuter utan att täcka över.
- Förvärm ugnen på 230°C.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter, inte längre för att inte torka ut för mycket. Lägg över på skärbräda och pensla med olja. Skär upp och njut. Doppa gärna brödet i kaffe.
Kockens kommentar
Det finns många varianter alltifrån kexhårda Focaccia seccaen till den mjuka och oljiga Focaccia di Voltri. En speciell variant är också Focaccio col formaggio (med ost) även kallad focaccio di Recco eller Focaccio tipo Recco, som består av stracchino (en färskost) mellan två tunna lager bröddeg. Garnering kan vara lite vad som helst och det finns också söta varianter (focaccia doice) med frukt. Mest känd i andra länder är nog Focaccio Genovese (som i Genua), där benämnd "fügassa". Kännetecknande är hålen i brödet uttryckt med fingrarna, som sedan penslas med olivolja och saltvatten (salamonia). Välkänd är också Foaccia rosmariono. I Frankrike finns motsvarande bröd benämnt fougasse, i Spanien hogaza och i Portugal fogaįa. Läs mer > Om focaccia.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 0,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Focaccia - fugassa genovese
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan