Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 1125

GBR (GI) / port: 41
Recept: 3374 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Poolish:
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Surdeg fullkornsvete 100.0 gram 5%
Vatten 5.0 dl 0%
Durumvetemjöl 150.0 gram 15%
eller 2.5 dl %
Grahamsmjöl 100.0 gram 10%
eller 2.0 dl %
Huvuddeg:
Vetemjöl Special 450.0 gram 47%
eller 9.0 dl %
Örtkryddor torkade 2.0 tsk 0%
Olivolja 1.0 dl 22%
Salt 1.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -1.8 dl -0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Om foccacia > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Poolish (fördeg): Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och rör om till en smet. Låt stå minst 30 minuter.
- Huvuddeg: Arbeta samman fördegen med huvuddegens ingredienser utom saltet. Bearbeta till en smidig, elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). 1o-15 minuter i maskin, dubbla tiden för hand. Tillsätt saltet mot slutet. Låt vila i 1 timme.
- Forma: Dela degen i antal bröd. Kavla ut till ovala plattor cirka 1 cm tjocka. Skär djupa snitt som på bilden ovan. Lägg över på bakplåtspapper. Pensla med olivolja, gärna vitlöksolja och strö över kryddor. Låt jäsa till närmare dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250°C. Med baksten om sådan finns, alternativt sätt in en bakplåt.
- Grädda: Lägg brödet på baksten eller het plåt. Ett bröd i taget. Sänk värmen till 230°C. Grädda i 15- 20 minuter. Låt svalna helst på galler.
Kockens kommentar
Fougasse är Frankrikes motsvarighet till italiensk focaccia. I Frankrike format som ett veteax enligt förebild från dito bröd i Provence kallat gibassiér (se dito recept). Motsvarigheten i Spaniens benämns hogaza och i Portugal fogaca. Läs mer > Om focaccia.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara runt 40%. Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Fougasse = fransk focaccia på fördeg
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan