Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 5628

GBR (GI) / port: 421
Recept: 5628 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Vatten till bröddeg 1.0 liter 0%
Salt 2.0 msk 0%
Olivolja 2.0 dl 27%
Vetemjöl 19.0 dl 71%
Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%
Garnering:
Soltorkade tomater 6.0 styck 1%
Timjan torkad 1.0 msk 0%
Flingsalt 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om foccacia > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Tillsätt olja och mjöl blandat med salt. Arbeta degen till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt vila under duk i cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 200C. Olja in en långpanna.
- Forma: Häll degen i långpanna och platta ut. Olja in ytan med olivolja. Strö över strimlade tomater, timjan och flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Kockens kommentar
Focaccia (från latinets focus = centrum/härd), är ett klassiskt italienskt vitt tilltuggsbröd där olivolja ingå i degen. Bakas traditionell på fördeg. Degen toppas med örter, grönsaker, ost, pesto eller dylikt liknande pizza och kallas ibland för "pizza Bianca". Det finns många varianter. Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om focaccia.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 3 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Enkel focaccia med soltorkade tomater
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan