Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 1457

GBR (GI) / port: 18
Recept: 1457 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 22%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Jäst blå färsk till matbröd 10.0 gram 1%
Vatten kallt 2.5 dl 0%
Olivolja 0.5 dl 26%
Honung 1.0 tsk 2%
Polentagryn 1.0 dl 18%
Bovetemjöl 2.0 dl 25%
Psylliumfrön, loppfrön 2.0 msk 3%
Havssalt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -1.5 dl -0%
Tillval:
Vitlök 2.0 klyftor 1%
Garnering:
Olivolja 0.5 dl 26%
Rosmarin 0%
Flingsalt 0%
Kockskolan:
Om foccacia > Äts ej
Om gluten, glutenfritt > Äts ej
Om glutenfritt bröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
- Deg: Rör ut jästen med vattnet. Rör ner olivolja, honung och pressad vitlök. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den första blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme.
- Forma: Tryck ut degen i en valfri form (ca 20×30 cm). Täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj in brödet med olivolja (med handen). Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin.
- Grädda: Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt.
- Förvara: Brödet håller sig färsk flera dagar i påse. Värm gärna upp brödet innan det serveras, då lyfts smakerna ännu mer.
Kockens kommentar
Focaccia är klassiskt vitt bröd där matolja ingår i degen. I Frankrike benämns detta bröd fougasse. Detta recept från boken Bröd och kakor av Mekto Ganic. Läs mer > Om focaccia.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara runt 40%. Cirka 1,5 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Glutenfri focaccia på bovete
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan