Enkel focaccia utan fördeg

Foto: Arla ¤

Enkel focaccia utan fördeg

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Vetemjöl Special

9.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Vatten ljummet

4.0 

dl

Olivolja

2.0 

msk

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Garnering:

 

Olivolja

0.5 

dl

Rosmarin torkad

2.0 

tsk

Flingsalt

 

 

 

Tillval:

 

Oliver gröna el. svarta

 

 

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om foccacia >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 19

Recept: 2537 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 9%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 71 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl Special 9.0 dl 75%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Vatten ljummet 4.0 dl 0%

Olivolja 2.0 msk 9%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Garnering:

Olivolja 0.5 dl 15%

Rosmarin torkad 2.0 tsk 0%

Flingsalt 0%

 

Tillval:

Oliver gröna el. svarta 0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om foccacia > Äts ej

 

Kock: Arla

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Tillsätt olja och mjöl blandat med salt. Arbeta degen till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt vila under duk i cirka 40 minuter.
  2. Förvärm ugnen på 225C. Olja in en långpanna.
  3. Forma: Häll degen i långpanna och platta ut. Gör många små gropar med fingerspetsarna. Olja in ytan med olivolja. Tryck ner oliver i degen om så önskas. Strö över rosmarin och flingsalt. Låt jäsa i 20 minuter.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Kockens kommentar

Focaccia är italienskt vitt matbröd där olivolja ingår i degen. Det finns många varianter. I Frankrike benämns brödet "fougasse", i Spanien "hogaza" och i Portugal kallas det "fogaca". Läs mer > Om focaccia.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 2 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Focaccia genovese

Focaccia al rosmarion

Fougasse = fransk focaccia på fördeg

Focaccia med soltorkade tomater

Glutenfri focaccia på bovete

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Enkel focaccia utan fördeg