Glutenfri focaccia på bovete

Foto: Saltå Kvarn ¤

Glutenfri focaccia på bovete

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 1

Jäst blå färsk till matbröd

10.0 

gram

Vatten kallt

2.5 

dl

Olivolja

0.5 

dl

Honung

1.0 

tsk

Polentagryn

1.0 

dl

Bovetemjöl

2.0 

dl

Psylliumfrön, loppfrön

2.0 

msk

Havssalt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-1.5 

dl

 

Tillval:

 

Vitlök

2.0 

klyftor

 

Garnering:

 

Olivolja

0.5 

dl

Rosmarin

 

 

Flingsalt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om foccacia >

 

 

Om gluten, glutenfritt >

 

 

Om glutenfritt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 1457

GBR (GI) / port: 18

Recept: 1457 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 22%

Kolhydrater: 34%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 408 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst blå färsk till matbröd 10.0 gram 1%

Vatten kallt 2.5 dl 0%

Olivolja 0.5 dl 26%

Honung 1.0 tsk 2%

Polentagryn 1.0 dl 18%

Bovetemjöl 2.0 dl 25%

Psylliumfrön, loppfrön 2.0 msk 3%

Havssalt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -1.5 dl -0%

 

Tillval:

Vitlök 2.0 klyftor 1%

 

Garnering:

Olivolja 0.5 dl 26%

Rosmarin 0%

Flingsalt 0%

 

Kockskolan:

Om foccacia > Äts ej

Om gluten, glutenfritt > Äts ej

Om glutenfritt bröd > Äts ej

Tillagning (45 min + 2 tim )

  1. Deg: Rör ut jästen med vattnet. Rör ner olivolja, honung och pressad vitlök. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den första blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme.
  2. Forma: Tryck ut degen i en valfri form (ca 20×30 cm). Täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.
  3. Förvärm ugnen på 200°C.
  4. Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj in brödet med olivolja (med handen). Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin.
  5. Grädda: Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt.
  6. Förvara: Brödet håller sig färsk flera dagar i påse. Värm gärna upp brödet innan det serveras, då lyfts smakerna ännu mer.

Kockens kommentar

Focaccia är klassiskt vitt bröd där matolja ingår i degen. I Frankrike benämns detta bröd fougasse. Detta recept från boken Bröd och kakor av Mekto Ganic. Läs mer > Om focaccia.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara runt 40%. Cirka 1,5 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Focaccia genovese

Focaccia el rosmarino

Fougasse = fransk focaccia

Enkel focaccia utan fördeg

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Glutenfri focaccia på bovete