Fougasse = fransk focaccia på fördeg

Foto: Kronjäst ¤

Fougasse = fransk focaccia på fördeg

Lägg till ingredienser

Portioner: 3

Poolish:

 

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Surdeg fullkornsvete

100.0 

gram

Vatten

5.0 

dl

Durumvetemjöl

150.0 

gram

eller

2.5 

dl

Grahamsmjöl

100.0 

gram

eller

2.0 

dl

 

Huvuddeg:

 

Vetemjöl Special

450.0 

gram

eller

9.0 

dl

Örtkryddor torkade

2.0 

tsk

Olivolja

1.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-1.8 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Om foccacia >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 1125

GBR (GI) / port: 41

Recept: 3374 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 413 gram)

Ingredienser

Visa:
Poolish:

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Surdeg fullkornsvete 100.0 gram 5%

Vatten 5.0 dl 0%

Durumvetemjöl 150.0 gram 15%

eller 2.5 dl %

Grahamsmjöl 100.0 gram 10%

eller 2.0 dl %

 

Huvuddeg:

Vetemjöl Special 450.0 gram 47%

eller 9.0 dl %

Örtkryddor torkade 2.0 tsk 0%

Olivolja 1.0 dl 22%

Salt 1.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -1.8 dl -0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Om foccacia > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Poolish (fördeg): Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och rör om till en smet. Låt stå minst 30 minuter.
  2. Huvuddeg: Arbeta samman fördegen med huvuddegens ingredienser utom saltet. Bearbeta till en smidig, elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). 1o-15 minuter i maskin, dubbla tiden för hand. Tillsätt saltet mot slutet. Låt vila i 1 timme.
  3. Forma: Dela degen i antal bröd. Kavla ut till ovala plattor cirka 1 cm tjocka. Skär djupa snitt som på bilden ovan. Lägg över på bakplåtspapper. Pensla med olivolja, gärna vitlöksolja och strö över kryddor. Låt jäsa till närmare dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 250°C. Med baksten om sådan finns, alternativt sätt in en bakplåt.
  5. Grädda: Lägg brödet på baksten eller het plåt. Ett bröd i taget. Sänk värmen till 230°C. Grädda i 15- 20 minuter. Låt svalna helst på galler.

Kockens kommentar

Fougasse är Frankrikes motsvarighet till italiensk focaccia. I Frankrike format som ett veteax enligt förebild från dito bröd i Provence kallat gibassiér (se dito recept). Motsvarigheten i Spaniens benämns  hogaza och i Portugal fogaca. Läs mer > Om focaccia. 

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara runt 40%. Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Italiensk focaccia

Focaccia med soltorkade tomater

Focaccia med chorizo och ost

Gibassier, provensalsk söt fogasse

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Fougasse = fransk focaccia på fördeg