Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 329

Kcal / portion: 1369

GBR (GI) / port: 58
Recept: 5477 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 15%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 13.0 dl 50%
Torrjäst blå till matbröd 20.0 gram 1%
Vatten ljummet 5.0 dl 0%
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 4%
Salt 2.0 tsk 0%
Garnering:
Chorizokorv svensk 250.0 gram 21%
Riven ost 250.0 gram 17%
Olivolja 0.5 dl 7%
Flingsalt 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om foccacia > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Småtärna chorizo. Riv ost.
- Deg: Blanda mjöl, jäst, vatten och olja väl i en bunke. Arbeta degen till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg).
- Tillsätt salt, chorizo och ost i degen. Täck och låt stå och jäsa i cirka 1 timme.
- Förvärm ugnen på 220°C.
- Smörj en plåt med lite olja. Tryck ut degen på plåten, cirka 2 centimeter hög. Gör några fördjupningar med hjälp av fingrarna i degen. Ringla över olivolja. Strö över salt. Stick i en termometer.
- Grädda: Sätt in i ugnen. Brödet ska nå 98°C. Tag ut och låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Focaccia är italienskt vitt matbröd där olivolja ingår i degen. Det finns många varianter. I Frankrike benämns brödet "fougasse", i Spanien "hogaza" och i Portugal kallas det "fogaca". Läs mer > Om focaccia.Ursprung troligtvis från etruskerna eller antikens Grekland. Brödet ingår i det Liguriska köket där focaccia (med ost) col formaggio är en specialitet. I Frankrike utvecklades en variant av detta bröd benämnt fougasse. Brödet bakas av (durum-)vetemjöl, vatten, jäst och matolja. Degen smaksätts ofta med örter eller oliver, eller toppas med örter, grönsaker, ost, pesto eller dylikt.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Enkel focaccia med chorizo och ost
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan