Krabbelurer, pannkakor med bakpulver

Foto: Film: Josefin Larsson, krabbelurer

Krabbelurer, pannkakor med bakpulver

Lägg till ingredienser

Sats (2 stora eller 6 små): 1

Ägg

1.0 

styck

Mjölk

0.8 

dl

Strösocker

0.8 

dl

Vetemjöl

2.5 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Bakpulver

1.0 

tsk

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Garnering:

 

Kanel

 

 

Strösocker

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Sylt

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om pannkakor >

 

 

Om pannkaksbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 287

Kcal / portion: 2191

GBR (GI) / port: 40

Recept: 2191 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 13%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 764 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 1.0 styck 3%

Mjölk 0.8 dl 2%

Strösocker 0.8 dl 13%

Vetemjöl 2.5 dl 24%

Vaniljsocker 1.0 tsk 1%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Smör till stekning 1.0 msk 4%

 

Garnering:

Kanel 0%

Strösocker 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 2.0 dl 33%

Sylt 2.0 dl 19%

 

Kockskolan:

Om pannkakor > Äts ej

Om pannkaksbröd > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på Josefin Larsson under bilden.

  1. Smet: Vispa samman ägg med mjölk och socker i en bunke. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör samman till jämn, trög smet.
  2. Stek i panna i rikligt med smör någon minut eller två på var sida till gyllenbrun färg.
  3. Garnera: Vänd kakorna i en blandning av strösocker smaksatt med lite kanel.
  4. Servera med vispad grädde och sylt.

Kockens kommentar

Krabbelurer är en svensk motsvarighet till amerikanska pannkakor, det vill säga smeten innehåller jäsmedel som ger tjockare pannkakor (läs mer > Om pannkakor). Av pannkakssmet bakar man också matbröd (läs mer > Om pannkaksbröd).

Krabbelurer är ett begrepp från västkusten. Namnet skulle man kunna tro ha något med krabbor att göra, men är sannolikt är ett sammansatt ord av Tysklands motsvarighet Krapfen och krumelur. I Tyskland pudras bakverket vanligen med florsocker, medan man i Sverige brukar garnera med strösocker. Det finns dock många andra lokala namn i Sverige som kaffeplättar, domsjöplättar, soppkakor, tomteplättar, hönsafeser, kroller med flera. I Norge kallas rätten skrabbelucker eller snoobelurer. I Tyskland finns en variant kallad Mutzen (hatt) och i Österrike gebackene Mäuse (mus).

Fler recept inom Pannkakor, plättar

Liknande recept som Krabbelurer, pannkakor med bakpulver