Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 94

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1128 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 56%
Ägg 6.0 styck 33%
Lättmjölk 3.0 dl 10%
Salt 1.5 msk 0%
Svartpeppar mald 1.0 krm 0%
Yorkshire puddigform > Äts ej
Kockskolan:
Om pannkaksbröd > Äts ej
Om pudding > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Americans…" under bilden.
- Bakform: Puddingen kan tillagas i ugnsform ungefär som en tjockpannkaka, men oftast sker det i en muffinsplåt. Helst då i en avsedd för stora puddingar (se > Yorkshire puddingform). Grundreceptet är för 12 st stora, i muffinsplåt dubblas antalet.
- Deg: Häll mjölet i en bunke. Vispa upp ägg i en bunke. Vispa ner äggvispet lite i taget i mjölet. Tillsätt salt och peppar. Vispa ner mjölk lite i taget. Vispa smeten slät och luftig. Låt smeten vila övertäckt i 30-60 minuter.
- Värm upp ugnen till 220-250ºC.
- Fetta in bakformen och hetta upp den i ugnen. Den skall vara het när den fylls med smet.
- Vispa smeten luftig innan bakning.
- Baka: Ta ut formen ur ugnen. Tänk på att den är mycket het. Häll smet i formen. Det skall då fräsa till i plåten. Fyll upp till hälften av kanten. Sätt tillbaka i ugnen. Låt stå i ugnen i cirka 20 minuter tills de puffat upp till runda bullar. Öppna inte luckan under tiden, för då faller de samman.
- Ta ut plåten med uppuffade bullar och låt vila i cirka 5 minuter. När bullarna svalnar faller de ihop som på bilden ovan.
- Servera bullarna nybakade, med eller utan fyllning.
Kockens kommentar
Yorkshire Pudding serveras klassiskt som tillbehör till söndagssteken. Steksky ringlas över brödet. Det kan också serveras som efterrätt med allehanda fyllning, till exempel med glass och chokladsås som i filmen och på bilden ovan till vänster. Läs mer > Om pannkaksbröd.Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Klassisk Yorkshire Pudding, pannkaksbröd
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan