Macadamianötter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Macadamianötter

(australnöt)

Latin: Macadamia tetraphylla, Macadamia integrifolia

Engelsk översättning macadamia nuts

Fransk översättning noix de macadamia

Italiensk översättning noci di macadamia

Tysk översättning Macadamianüsse

Spansk översättning nueces de macadamia

Makadamia är ett släkte med fyra arter, varav två har ätbara nötter. Trädet har sitt ursprung på Australiens östkust. Det är ett ständigt grönt träd som blir 2-12 meter högt. Bladen ser ut som stora maskrosblad. Blommorna är vitrosa eller lila, som ger frukter sittande i klasar. Trädet upptäcktes av botanisten Allan Cunningham år 1828 och namngavs 1857 efter en skotsk-australisk kemist, tillika lärare och politiker, John Macadam.

Macadamianöt är macadamiaträdets frukt som innehåller 1 eller två nötter. Den består av två skal, ett yttre grönt och ett brunt, hårt inre skal. I mitten finns det ätbara fröet ("nöten"). Se recept med macadamia, klicka på "recept" till högern om bilden. Biologiskt är macadamianöt en stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt).
  • Karaktär nötkärna: Rundoval vitbeige nöt, cirka 1 cm i diameter. 
  • Vikt: 1 dl = 60 gram. 100g = 1,7 dl.
  • Fetthalt cirka 76%.
  • Smak: Smörig nötsmak.
  • Alternativ vara: Paranöt eller andra trädnötter.
  • Försäljning: Säljs skalad i de flesta butiker, ofta ekologisk.
  • Jämförpris: Högt - mycket högt nötpris, 300-600 kr/kilo. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Macadamianöten är extra energirik, över 700 Kcal/gram. Fettmängd hela 76%. Mängden mättat fett är cirka 12%, enkelomättat ~59% och fleromättat fett ~1%. Om nötallergi, läs > Nötallergi.

Odling/produktion: Den första kommersiella odlingen statades 1888. Trädet överfördes samtidigt till Hawaii, ursprungligen som vindskydd åt sockerrörsodlingarna. Odling sker numera i flera länder. Produktionen år 2015 var 180 tusen ton, varav Sydafrika svarade för 27%, Australien 22% och övriga världen 51%.


SÅ ANVÄNDS MACADAMIANÖTTER

Macadamianöten används vanligen i desserter som glass, bakverk och konfektyrer, ofta tillsammans med choklad. Passar till fruktsallader, då gärna rostade vilket framhäver smaken. Nöten används inte till att pressa konsumtionsolja och dylikt för att den är för sällsynt och dyr. Förekommer dock i kosmetiska krämer.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om nötter, mandlar, frön

Nötallergi

Matbiologi frukt

Film: Om macadamianöt

Film: Skörda macadamianöt

Recept med Macadamianötter

Det finns 1 recept med Macadamianötter