Sötmandel

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sötmandel

(mandel, mandelspån, mandelflarn, flagad mandel, krakmandel, filipin)

Latin: Prunus dulcis dulcis, Prunus dolcis fragilis

Engelsk översättning almonds

Fransk översättning amandes

Italiensk översättning mandorla, mandorles

Tysk översättning Mandeln

Spansk översättning almendras

Mandelträd (lat. Prunus dulcis) är en art i plommonsläktet och kusin med bland annat persika. Trädet, som kan bli 8 meter hög, har bred krona och kala rödaktiga grenar med ljusgröna blad. Blommorna är vita-vitrosa som ger grågröna frukter som kallas mandel. Det finns olika sorters mandel, varav sötmandel, bittermandel och krakmandel är de vanliga. Mandel odlades av grekerna redan på 400-talet och omnämns i Sverige på 1300-talet.

Sötmandel (lat. Prunus dulcis dulcis) är en stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt), inte en nöt i vanlig bemärkelse. Den innehåller vanligtvis endast ett frö. Den mogna frukten är grågrön och luden som persika, men skiljer sig från denna genom att den är torr och inte större än 3,5-6 centimeter. Det yttre höljet är inte köttigt som hos sina släktingar, utan läderartat. Innanför finns ett hårt träaktigt skal (se bild > Krakmandel), vilket omsluter själva fröet som benämns sötmandel. Fröet har ett tunn brun hinna. När frukten mognar sju till åtta månader efter blomningen torkar den ihop och öppnar sig, så att fröet inuti kan falla till marken. Står det bara mandel i ett recept avses sötmandel. Mandelspån (mandelflarn) är flagad (hyvlad) mandel.

  • Karaktär nötkärna: Droppformad, 1,5-2 centimeter lång.
  • Vikt: 1 dl = 65 gram. 100 g = 1,55 dl. Spån: 1 dl = 40 g. 100 g = 2,5 dl.
  • Fetthalt cirka 50%.
  • Smak: Sötaktig, smörig nötsmak.
  • Alternativ vara: Krakmandel, cashew, pinjenötter.
  • Försäljning: Säljs skalad med eller utan brun "silverhinna", ekologisk med. Hyvlad eller hackad utan silverhinna. Mandlar säljs osaltade.
  • Jämförpris: Lågt - högt nötpris, 100-400 kr/kg. Hel mandel med brunt tunt skal lågt pris 100-200 kr/kg. Skalad högt pris, 300-400 kr/kg. Ekologisk hel mandel 200-400 kr/kg. Flarn och hackad högt pris 300-400 kr/kg. Extrapriser vanligt till jul. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Krakmandel (lat. Prunus dolcis fragilis) är en något större variant av mandel med tunnare skal (fragilis = ömtålig). Smak och egenskaper i övrigt lika. Namnet från tyskans Krachmandel där "krachen" = kracha, gå sönder. Sällsynt förekommande i handeln, men dyker upp till jul med skal när nötter traditionsenligt skall knäckas. Mest känd är nöten för att den ofta innehåller två nötter och används till leken "filipin". Leken går ut på att den som knäcker en sådan dubbelnöt, äter den ena och ger den andra till en vän som vill "spela" filipin. Vanligtvis kommer man överens om ett pris till vinnaren. Sedan skall man nästa gång man träffas ropa filipin (dock ej samma dag). Den som först gör det vinner. Leken finns i flera europeiska länder och i Sverige har man lekt filipin sedan 1800-talet. Ordet är en förvrängning av tyskans "vielliebchen" (= hjärtevän), eller litauiska filibas (= ett litet par).

Hälsa/näring
: Mandel är energirikt, cirka 600 Kcal/g. Mängden mättat fett är lågt (~5%), medan andelen enkelomättat (~33%) och fleromättat fett (~11%) är hög, vilket anses hälsosamt. Mängden protein är förhållandevis hög (~20%). Kolestrolfritt. Om nötallergi, läs > Nötallergi.

Produktion
: Världsproduktionen av mandel med skal var 2016 cirka 3,2 miljoner ton. Odlas främst i USA (Kalifornien), som svarar för 62% av världsproduktionen. I övrigt spridda skurar i Asien (16%), Europa (10%) och Afrika (9%). Källa: FAOSTAT. Att USA odlar så mycket mandel beror till stor del på att amerikanen är stora konsumenter av mandelmjölk (läs mer > Mandelmjölk).

Miljö: Mandelträden kräver mycket vatten, cirka 1,1 liter vatten per mandel. Detta är ett problem i vattenbristens Kalifornien där den mesta mandeln odlas.


SÅ ANVÄNDS SÖTMANDEL

Sötmandel används mest i bakverk, inte minst industriellt och är en ingrediens i mandelmassa och marsipan. Mandelspån används som garnering, god även på stekt fisk. Den bruna hinnan kan avlägsnas genom skållning (läs mer > Skålla). Till julglöggen är skållad mandel och russin ett måste. I Indien används mandel ofta finhackad i såser. Av nötterna pressas väldoftande mandelolja som bland annat används vid framställning av marsipan och till kosmetika. Läs mer > Mandelolja. Mandeldryck ("mandelmjölk") är finmald sötmandel med lite bitter­mandel utrört i vatten som sedan silas. Läs mer > Mandeldryck. Av nötterna görs också glutenfritt mandelmjöl. Läs mer > Nötmjöl.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Mandelolja

Mandeldryck

Mandelmjöl

Matbiologi frukt

Bittermandel, armellina

skålla

Nötallergi

Om nötter, mandlar, frön

Film: Sötmandelodling

Recept med Sötmandel

Det finns 126 recept med Sötmandel